Insectenkenner Peter Berx is zot van mieren: "Ze zijn beter in het beluchten van de bodem dan regenwormen"

vrijdag 22 mei 2020 - 12:15
mieren
Pixabay
Vrijdag 22 mei is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Biodiversiteit begint heel klein en rondom ons huis. Insectenkenner Peter Berx weet alles over mieren. Hij vindt het fantastische dieren vertelde hij bij Catherine Vandoorne in De Madammen.

Beluchten van de bodem

Wat hebben mieren met biodiversiteit te maken? Peter Berx: "Mieren maken deel uit van het ecosysteem in de wereld. Mieren spelen een heel belangrijke rol, het zijn de toppredatoren. Het moeten niet altijd leeuwen of tijgers zijn. Ze jagen actief op een prooi om die op te eten. Omdat ze vlees eten, zijn ze heel nuttig door andere insecten op te eten. Zo helpen ze in het bestrijden van insectenplagen."


"Mieren zijn met heel veel. In de nesten zijn ze met honderden of zelfs in een aantal gevallen met miljoenen aanwezig. Mieren zijn heel goed in het beluchten van de bodem, zelfs beter dan regenwormen."

Speelgoed

"Je kan zelfs in speelgoedwinkels mierennesten kopen. Er zijn verschillende modellen, gaande van 2 glazen plaatjes met zand of gel ertussen. Zo kan je zien hoe ze hun gangen graven. Het simuleert de natuurlijke leefomgeving van de mieren. Je kan ook spelletjes spelen met mieren, door bijvoorbeeld het geurspoor te volgen om naar het voedsel te gaan.", aldus Peter Berx.

"Als een mier sterft, wordt ze eerst genegeerd door de andere mieren. Pas na een aantal dagen als ze begint te rotten, komt er de geur oliezuur vrij die het signaal is voor de rest om de dode mier buiten te gooien uit het nest."


"Dus, als je een levende mier insmeert met oliezuur, wordt die stante pede buiten gesmeten. Als de mier zich daarna poetst, wordt ze terug geaccepteerd door de rest."

Mieren

Koop geen mierennest via het internet

Peter Berx: "Het is niet aangeraden om een dierennest via het internet te kopen. Niet alle webshops zijn onderlegd in de classificatie van mieren en soms geven ze niet de juiste soort en dan weet je niet of je een potentiële plaagsoort in huis haalt. Een plaagsoort is een mierensoort die een plaag wordt, zoals bijvoorbeeld faraomieren. Om die te verwijderen, worden ze vergast en dat duurt een tijdje voor die verdwenen zijn."

Bladluizen melken

"De onschadelijke gele weidemieren houden bladluizen, die door hen gemolken worden. Als je bladluizen hebt, moet je ervoor zorgen dat de mieren er niet aankunnen, want de mieren gaan die verdedigen tegen de vijanden van de bladluizen." vertelt Peter Berx.

Verdelgen?

Peter Berx: "Een mierennest kan je niet verhuizen. Er zijn mensen die er kokend water op gieten. De koningin zit ander halve meter onder de grond en blijft daar eieren leggen. Alles wat je 10 cm onder de grond probeert te verdelgen, wordt na een tijdje gewoon vervangen door nieuwe mieren."

"Experts van mieren geven graag het volgend advies: Als je mieren in huis hebt, leg een suikerklontje en leg je een half uur op jouw buik. Kijk dan eens hoe schoon het is wat die mieren allemaal doen. En als ze op het suikerklontje komen, blijven ze uit de rest van de keuken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!