Jeroen Perceval in De Rotonde: "Vergeving is de sleutel tot sereniteit en geluk"

maandag 24 mei 2021 - 11:30
We kennen hem uit films zoals 'Rundskop' van Michaël R. Roskam of 'Dagen zonder lief' van Felix Van Groeningen. Ook in series waaronder 'Tabula rasa', 'De dag', 'Duts' en 'Over water' was hij te zien. Naast film en televisie, was Jeroen Perceval ook actief in het theater. Als acteur en auteur. En zo trad hij in de voetsporen van zijn bekende vader, theaterregisseur Luk Perceval. Met die vader had hij trouwens niet altijd een goede band. Integendeel. "Maar," vertelt hij aan Christel Van Dyck in De Rotonde "op een bepaald moment merk je dat als je verder wil met je leven én gelukkig wil zijn, je iedereen moet vergeven."

"Mijn ouders zijn gescheiden toen ik negen was. Ik wist niet meteen wat ik moest voelen, maar op zich, zeker in het begin, was de scheiding een soort opluchting. Mijn vader was sowieso al veel afwezig. En als hij er was, was hij een heel sterke aanwezigheid in huis waardoor er altijd stress in de lucht hing." 

"Mijn vader was eigenlijk een afwezige aanwezigheid. Ik heb vaak het gevoel gehad dat hij mij in de steek liet. Hij leeft vooral voor zijn kunst. En dat kan ik nu wel begrijpen. Hij is in mijn ogen sowieso een groot kunstenaar die het theaterlandschap in Vlaanderen, in België en volgens mij ook in Europa heel erg heeft veranderd. Maar feit is wel dat er pas later in mijn leven een echte relatie is ontstaan met mijn vader, heel geleidelijk aan. Nu kunnen we gesprekken voeren, is er een soort van band en  komen we heel goed overeen."

Je kan iemand anders niet veranderen.

Maar toen, in zijn jeugd, was dat dus anders. "Ik denk wel dat ik een soort mannelijke leiding heb gemist in mijn jeugd. Iemand die meer betrokken was, die mij meer zou gestuurd hebben en raad gegeven hebben. Mijn moeder was heel betrokken, maar dat gemis aan een vaderfiguur heeft zich bij mij vertaald in balorig gedrag waar mijn moeder geen vat op had. Mijn moeder heeft echt 'haar peren' gezien met mijn broer en ik."

Begrip

Intussen zijn de plooien tussen vader en zoon gladgestreken, want "op en bepaald moment merk je dat als je verder wil met je leven én gelukkig wil zijn, je iedereen moet vergeven. En begrip tonen. Vergeving is de sleutel tot sereniteit en geluk. Je kan niet kwaad blijven op de wereld, of op je vader. Je hebt op een bepaald moment als mens een verantwoordelijkheid te nemen. Je bent per slot van rekening zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Wat er ook gebeurd is in het verleden. En daar hoort dus vergeving bij."

"Er was echt een moment dat ik het gehad had. Het was tijd om mijn moeder en mijn vader te aanvaarden zoals ze zijn. Dat zijn mensen en je gaat die niet veranderen. Je kan niemand veranderen. Als mens ben je totaal machteloos over alles behalve over je eigen denken. Als mens kan je de gedachten en de boosheid die je voelt, bekijken vanuit een zeker mededogen en ervoor kiezen om de weg naar zelfdestructie niet in te slaan." 

Warmte

Dat Jeroen Perceval er vandaag nog is, na een heel zware periode waarin hij als drugsverslaafde zelfs op straat terecht kwam, heeft hij te danken aan zijn moeder. "Mijn moeder heeft voor heel veel warmte in mijn leven gezorgd. Zij was de veilige factor in mijn leven en heeft ervoor gezorgd dat er in mij altijd een stukje was dat dacht 'op een dag doe ik het anders'. Eigenlijk is het dankzij haar dat ik nog leef. De zelfliefde en de eigenwaarde die ik toch nog had, zijn voor een groot deel aan haar te danken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!