Karim heeft een (gesloten) café: "Op een gegeven moment zat ik eenzaam en alleen opgesloten in huis"

vrijdag 19 maart 2021 - 09:00
Als er iemand peper in zijn gat heeft, dan is het Karim. Een cafébaas. Het was een serieus zwaar jaar voor hem, want soms krijg je meerdere klappen tegelijkertijd. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten.

“Ik ben Karim, de uitbater van ‘Café Plaza’ op de Oude Markt in Leuven. Sinds 18 oktober zit ik in een heel donker en zwaar gat, zowel financieel, mentaal als fysiek. Onderschat het sociale contact niet, want dat is heel moeilijk. Het voorbije jaar was voor mij heel moeilijk.”

Een straf zonder einde

“Buiten het coronavirus en je zaak heb je ook nog zo iets als een privéleven. Dat gaat ook niet overal van een leien dakje. Ik heb bijvoorbeeld heel veel alleen gezeten. Ik heb heel weinig sociaal contact gehad, ik heb mijn klanten gemist, ik heb de prikkels en de vibes gemist en er zijn behoorlijk wat collega’s zoals ik… Op een gegeven moment zaten wij eenzaam en alleen opgesloten in ons huis. Als ik me niet vergis is eenzame opsluiting zelfs niet meer toegelaten hier in België? Ik ben er zelfs vrij zeker van dat dit Europees niet meer mag. Maar heel veel jongens en meisjes zoals ik hebben deze straf wel gekregen. Je kan daarmee leven als je weet wanneer je uit ‘die gevangenis’ mag, want een gevangenisstraf is heel duidelijk: “Bij deze word je veroordeeld voor 3 maanden!” En dan zit je je straf uit.”

“De meeste ondernemers leven tegen een hoog tempo. Onze identiteit is ons ontnomen. Van vandaag op morgen. Er is met ons niet overlegd naar oplossingen. Met een vingerknip hebben ze onze zaken gesloten." Gelukkig was er de overheid om een deel van de klappen op te vangen. Karim is daar heel dankbaar voor: voor de overheid, voor de mensen die in België werken en belastingen betalen, om de klappen van de sector op te vangen. “Dank u mensen!

Onze identiteit is ons ontnomen. Van vandaag op morgen. Met een vingerknip hebben ze onze zaken gesloten.

Karim, café-uitbater

Karim is nu tijdelijk ramenwasser

Maar het was voor Karim niet voldoende om te overleven: “Een vriend van mij heeft een bedrijf en is ramenwasser. Ik ben uiteindelijk bij hem in het bedrijf gestapt en was nu ramen. Ik verdien er iets mee bij, maar dat is verwaarloosbaar. Ik heb het wel, dat is al iets. Ik ben er nu in ‘een stage’. We gaan dit zo een paar maanden doen. Klikt dit? Blijkt het interessant te zijn? Dan gaan we daar mee door. Dan richten we samen een bedrijfje op. Nu is het eerder een vriendendienst: hij is blij dat hij niet alleen is en ik ben blij dat ik uit mijn kot ben. Ramen wassen is geen kernfysica. Iedereen kan dat. Je moet het vooral willen doen. Is het leuk? Ja, absoluut! Je bent buiten en je ziet eens iemand. Als je ergens vertrekt, zijn de mensen tevreden. Dat geeft je een goed gevoel. Geef dus niet op!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!