Kool & The Gang haalde voor 'Celebration' inspiratie uit de Koran en 5 andere weetjes

donderdag 10 september 2020 - 14:00
Kool & The gang
Wikimedia Commons
Op de Maagdeneilanden is Ronald Bell overleden, de mede-oprichter van Kool & The Gang. Bell schreef de nog altijd populaire wereldhit van de funk- en discoband: 'Celebration'. Maar dat was bijlange niet de enige hit van de Amerikaanse groep. Een overzicht.

Kool & The Gang

De tienerbroers Robert en Ronald Bell begonnen in 1964 met een aantal vrienden de groep de Jazziacs. Eind jaren 60 werd er meer en meer funk en soul gespeeld en veranderde de groepsnaam in Kool & The Gang.
Toen Robert en Ronald Bell verhuisden van Ohio naar New Jersey, was het gebruikelijk om een bijnaam te hebben om zich te kunnen integreren in de straatbendes. Robert vond 'Cool' wel een toffe bijnaam die bij hem paste. Daarna werd deze vervangen door 'Kool'.

Celebration

De wereld leerde 'Kool & The Gang' goed kennen met de hit 'Celebration' uit 1980. Ronald Bell vond voor dit liedje inspiratie in de Koran toen hij de passage las waar God Adam schiep en de engelen hiervoor vol lof zongen. Het duurde niet lang of de tekst 'Everyone around the world, come on, celebration' rolde uit zijn pen. 'Celebration' is nog steeds populair tijdens fuiven, trouwfeesten en sportwedstrijden. 

Cherish

Voor de opname van het album 'Emergency' verhuisde de groep Kool & The Gang naar de Bahama's. Toen de zanger James 'JT' Taylor de kinderen van de groepsleden vrolijk zag spelen aan het strand dacht hij bij zichzelf: "How blessed we are. God has been good to us and we should cherish it." of "Wat zijn we gezegend. God is goed voor ons geweest en dat moeten we koesteren." De groep liet er geen gras over groeien om 'Cherish' op te nemen.

Fresh

De Amerikaanse fans schrokken zich een hoedje toen Kool & The Gang een vrouw omschreef als 'Fresh' of 'fris'. De groepsleden waren er snel bij en vertelden dat de term 'Fresh' slang of dialect is voor 'cool' of 'goed'. 
'Fresh' was een woord dat populair was in hiphopliedjes zoals in 'It's nasty (Genius of love)' van Grandmaster Flash & The Furious Five.

Ladies night

'Ladies night' was een trucje van discotheken en nachtclubs om meer mannen te lokken door vrouwen (bijna) gratis binnen te laten. De mannen mochten wel de volle pot betalen.

Joanna

De eerste titel van 'Joanna' was 'Dear mom'. De titel werd veranderd in de meisjesnaam 'Joanna', omdat Toto net een grote hit gescoord had met 'Rosanna'. 'Joanna' werd ook een grote hit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!