"Landen als Spanje kunnen gestrande Belgen niet zomaar op straat zetten", stelt Buitenlandse Zaken gerust

dinsdag 24 maart 2020 - 09:13
Veel Belgen bevinden zich momenteel in het buitenland en geraken niet terug. Jean en zijn vrouw Christiane uit Oostende vertrokken op 3 maart naar Zuid-Spanje en zitten er op dit moment vast. Ze weten net zoals vele gestrande reizigers niet waar ze nog terecht kunnen. Buitenlandse Zaken belooft iedereen te helpen, maar vraagt om geduld.

Geen vluchten

Jean en zijn vrouw vertrokken op 3 maart op vakantie naar Zuid-Spanje. Op 14 maart riep de Spaanse overheid de noodtoestand uit en ging het land in lockdown: "Ik contacteerde onmiddellijk de luchtvaartmaatschappij TUI fly en ze beloofden dat ze alles gingen regelen. Uiteindelijk konden ze mij niet helpen. Er waren geen vluchten meer, dus we raakten niet terug. Ik moest contact opnemen met Buitenlandse Zaken." 

Jean registreerde zijn reis via de website travellersonline.diplomatie.be van de FOD Buitenlandse Zaken: "Ik heb nog steeds niets gehoord via Travellersonline. Ook het consulaat in Alicante kon me niet helpen. Er is veel onduidelijkheid en ik weet niet wat ik nog kan doen."

Niemand vertrekt op reis met de gedachte dat ze niet terug zullen raken, we begrijpen de bezorgdheid.

Karl Lagatie

Nooit geziene crisis

Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, begrijpt de frustratie en ongerustheid van Belgen die vastzitten in het buitenland: "Niemand vertrekt op reis met de gedachte dat ze niet terug zullen raken. We vragen om geduldig te zijn, want het is een nooit geziene crisis. Onze diensten spannen zich enorm in. Meer dan 27.000 Belgen registreerden zich al via Travellersonline. Het is onmogelijk om iedereen onmiddellijk te helpen, we zijn ermee bezig." 

Oplossing

Buitenlandse zaken legt speciale vluchten in en de ambassades zijn druk aan het bemiddelen met vliegtuigmaatschappijen om gestrande reizigers op commerciële vluchten te krijgen. Lagatie verzekert dat Buitenlandse Zaken contact zal opnemen met Belgen die zich registreerden op Travellersonline: "Iedereen zal een sms krijgen van zodra er zich een oplossing aanbiedt zodat ze kunnen terugkeren." 

Landen als Spanje kunnen gestrande Belgen niet zomaar op straat zetten.

Karl Lagatie

Heel wat Belgen in het buitenland zijn bang dat ze op straat zullen worden gezet, aangezien accommodaties en hotels de deuren sluiten. Lagatie benadrukt dat dat niet zomaar kan: "Het is niet zo dat landen als Spanje gestrande Belgen zomaar op straat mogen zetten. Tijdens het Europees overleg is aangekaart dat EU-lidstaten gestrande onderdanen hotelfaciliteiten moeten aanbieden als ze niet tijdig het land kunnen verlaten. Verder doen wij er alles aan om mensen zo snel mogelijk terug te brengen."

Wat kan je doen?

Belgen die zich in het buitenland bevinden, raadt Lagatie aan om volgende stappen te ondernemen: 

  • Zorg dat je reis geregistreerd is via de website van travellersonline.diplomatie.be van de FOD Buitenlandse Zaken. 
  • Wie met vragen zit, kan contact opnemen met ons callcenter op het nummer +32/2.501.4000. Het nummer is dag en nacht, 7 dagen op 7 bereikbaar. 
  • Wie niet onmiddellijk iemand aan de lijn krijgt, kan zijn vraag ook sturen via Facebook in een privébericht naar Diplomatie.Belgium
  • Laat één familielid of vriend contact opnemen en doe dat niet allemaal apart, zodat een duidelijk overzicht bewaard blijft.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!