Marc heeft een (gesloten) wellness: “Je hebt ’s ochtends geen reden meer om op te staan”

vrijdag 19 maart 2021 - 11:25
Marc en zijn vrouw hebben een wellnesszaak met massages en hypnose. Meer dan zes maanden lang moesten ze het afgelopen jaar sluiten. In de periode waarin het wel weer mocht, waren mensen zo bang van het virus, dat het erg moeilijk werken was voor Marc en zijn vrouw.

“Zowel financieel als emotioneel heeft dit een enorme impact. Plots pakken ze je beroep af. Van de ene dag op de andere, heel verwarrend … Die eerste twee weken zie je het als een extra vakantie, maar dan merk je dat het wat langer duurt. En dan zaten we wel met een probleem.”

Als er geen werk is, komen er natuurlijk ook geen centen binnen. Gelukkig is daar nog voor een deel de overheid, maar dat was niet genoeg: “Laat ons zeggen dat we net de kosten konden rondmaken met wat we terugkregen als vergoeding van de staat. We hebben wel aan ons spaargeld moeten zitten om te leven. Je hebt je kosten van het bedrijf, maar ook privé heb je heel wat kosten. Ons spaargeld verdween en dat is niet leuk, zeker niet als zelfstandige. Je hebt je spaargeld nodig als je op pensioen wil.”

"Je zaak is je kindje"

“Het mentale is bijna nog erger dan het financiële. Plots pakken ze je werk helemaal af. Dat is een deel van je leven. Als zelfstandige toch nog iets meer dan een werknemer. Je zaak is je kindje. Zowel mijn vrouw als ikzelf zitten in de zaak, dus we waren echt alles van inkomen kwijt. Dat vreet aan u. Samen met die onzekerheid …

We hebben onszelf moeten verplichten om de wekker te zetten om toch op een deftig uur uit bed te stappen, want dat was niet goed.

Marc, uitbater Welness

“Je hebt ’s ochtends geen reden meer om op te staan. Je komt zelf niet meer op tijd uit je bed. We hebben onszelf moeten verplichten om de wekker te zetten om toch op een deftig uur uit bed te stappen, want dat was niet goed. 's Ochtends staan we dus nu om 8 uur op.”

Een positieve kant aan het verhaal

“Ik heb geleerd dat niets zekerheid biedt. Zelfs de dingen waar je altijd aan bouwt, kunnen altijd instorten. Je moet niet bij de pakken blijven zitten, want met de tweede golf was het nog erger. We waren nog dieper gezakt. Toen hebben we gezegd: “We gaan er iets aan doen. Is er iets anders dat we kunnen doen?” Ondertussen hebben we nu geleerd dat dat nu ook lukt. Als je ondernemer bent, zijn er alternatieven. We hebben het ook gevonden. Samen met mijn dochter hebben we een tweede onderneming opgestart. Als corona er niet was geweest, was dit er niet gekomen. Dus er is toch iets positief aan dit verhaal.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!