Marco Borsato verwerkte zijn echtscheiding in een liedje en nog 8 klassiekers over relatiebreuken

maandag 15 maart 2021 - 13:00
Marco Borsato
Niet alle liedjes gaan over "Ik hou van jou tot de maan en terug". Sommige artiesten scoorden hits met de verwerking van hun huwelijksproblemen.

In the air tonight - Phil Collins

Phil Collins schreef 'In the air tonight' net na zijn echtscheiding met zijn eerste vrouw Andrea Bertorelli. Hij was zo kwaad dat hij een tijdje de groep Genesis verliet. De andere liedjes op het album 'Face Value' waren signalen voor zijn ex-vrouw om het huwelijk terug een kans te geven. Toen het album uiteindelijk in de winkel lag, had Phil Collins een relatie met Jill Tavelman, die zijn tweede vrouw werd. Hun echtscheiding was het onderwerp van liedjes van het album 'Both sides'.  

Family portait - Pink

De inspiratie voor 'Family portrait' haalde Pink uit een gedicht toen ze 9 jaar oud was, in de periode dat haar ouders uit elkaar gingen. Toen ze het nummer 12 jaar later opnam, schrok haar moeder. "Oh mijn god, ik wist niet dat ze zich zo voelde." Haar vader noemde 'Family portrait' een ode aan jonge kinderen die de harde gevolgen van de scheiding van hun ouders hebben meegemaakt. "Ik heb brieven gekregen van ouders die ons bedanken voor dit nummer."

Because of you - Kelly Clarkson

Kelly Clarkson schreef 'Because of you' over de periode toen haar ouders scheidden toen ze 6 jaar was. Het liedje is gericht aan haar moeder, die toen weinig tijd had voor haar. Clarkson wil niet dezelfde fouten maken en is bang om verliefd te worden. 

Every breath you take - The Police

Sting schreef 'Every breath you take' nadat hij gescheiden was van zijn eerste vrouw, Frances Tomelty. In dezelfde periode had Sting een relatie met de buurvrouw Trudie Styler, die een heel goede vriendin was van Frances. Trudie is de huidige echtgenote van Sting. Het liedje gaat over een bezitterige minnaar die naar elke ademhaling en beweging van de tegenpartij kijkt. Het nummer werd vaak verkeerd geïnterpreteerd. Je wil niet weten hoeveel mensen dit liedje over stalking gebruikt hebben als hun openingsdans tijdens het huwelijksfeest.
Op de vraag waarom hij boos lijkt in de videoclip, zei Sting: "Het is een heel, heel duister nummer. Het is vreemd dat mensen dit zien als een zacht liefdesliedje, terwijl het precies het tegenovergestelde is."

I saw her again - The Mamas & The Papas

Michelle Phillips was de zangeres van The Mama's & The Papa's. Zij was getrouwd met John Phillips, lid van dezelfde groep. Toen Michelle een buitenechtelijke relatie had met Denny Doherty, een muzikant van ... The Mama's & The Papa's, zorgde dat een klein beetje voor problemen. Zeker nadat ze ook al in het bed gelegen had met Gene Clark van The Byrds. Gevolg: Michelle werd uit de groep gezet en de hit 'I saw her again' over de relatieproblemen in de groep werd een feit.

Go your own way - Fleetwood Mac

Fleetwood Mac bracht in 1978 het legendarische album 'Rumours' op de markt. Iedereen van de groep lag met elkaar overhoop en het stak ook niet meer zo nauw met de echtelijke beloften van bepaalde groepsleden. Gooi daar bovenop nog een zak met geestverruimende middelen en je hebt een leuke situatie. Het liedje 'Go your own way' op 'Rumours' is in deze omstandigheden tot stand gekomen. John en Christine McVie konden nog moeilijk door dezelfde deur en ook de relatie van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks liep op de klippen tijdens de opnames. 'Go your own way' vat alles mooi samen.

The winner takes it all - ABBA

Na de scheiding van het ABBA-koppel Bjorn Ulvaeus en Agnetha Fältskog schreef Bjorn het liedje 'The winner takes it all'. Het liedje gaat over een scheiding waarbij één persoon niet wil scheiden en zich wanhopig aan het huwelijk vastklampt. Volgens Bjorn was het nummer 90% fictief.  Voor Agnetha Fältskog is dit haar favoriete ABBA-nummer. "Bjorn schreef het over ons na het uiteenvallen van ons huwelijk. Het feit dat hij het precies schreef toen we scheidden, is ontroerend." Tijdens het schrijfproces had hij een goed fles cognac soldaat gemaakt. Alcohol had een goede invloed op de creativiteit. 

 

 

D.I.V.O.R.C.E. - Tammy Wynette

De Amerikaanse countryzangeres Tammy Wynette stond 5 keer voor het altaar en was 4 keer gescheiden. Met de vierde echtgenoot hield ze het 44 dagen vol. Het repertoire van de 'First lady of countrymusic' bestond hoofdzakelijk uit liedjes over eenzaamheid, echtscheidingen en de moeilijkheden van het leven.
Het liedje 'D.I.V.O.R.C.E.' gaat over een echtscheiding, bekeken vanuit het standpunt van een vrouw. Alle pijnlijke woorden worden in het nummer letter per letter gespeld voor haar 4-jarig zoontje, zodanig dat de realiteit zachter verteld wordt.

Een moment - Marco Borsato

Na 22 jaar huwelijk gingen Marco Borsato en Leontine Ruiters in 2020 uit elkaar. De aanleiding was een buitenechtelijke relatie van Marco met de pianiste Iris Hond. Daarna worstelde hij met een burn-out en werd het stil rond Borsato. Tot nu. Samen met zijn goede vriend John Ewbank en zijn nieuwe vriend Rolf Sanchez schreef hij 'Een moment', een nummer over de relatiebreuk. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!