Met deze 10 klassiekers komt elk carnavalsfeest op gang

donderdag 11 februari 2021 - 07:51
Om dit jaar toch een beetje in de juiste stemming te komen, zetten we 10 carnavalklassiekers op een rij.

De geheime formule

Een herkenbare melodie, een gemakkelijk mee te zingen tekst, heel dansbaar en af en toe een kreet: dat zijn volgens kenners de ingrediënten van een carnavalshit. Geniet mee van deze 10 parels van het ambiancelied!

1. André van Duin - Er staat een paard in de gang

In de jaren 80 presenteerde André Van Duin op de Nederlandse omroep Tros het programma 'Flip Fluitketel Show'. Dat was het ideale kanaal om in 1981 zijn single 'Flip Fluitketel' te promoten. Een groter succes werd de B-kant 'Er staat een paard in de gang'. Het werd in carnavalmiddens een klassieker. Op het palmares van André Van Duin staan ook ''k Heb hele grote bloemkoole', 'De sambaballensamba', 'Willempie' en 'Ta-ta-ta'. 

2. Anton feat. DJ Ötzi - Anton aus Tirol

Specialisten van het betere carnavallied vind je in de Duitstalige landen. In Oostenrijk maakte DJ Ötzi in 1999 furore met zijn après-ski-lied 'Anton aus Tirol'. Wie toen op de skilatten stond, heeft het aanstekelijke liedje mee naar huis genomen en zo werd het een hit in Europa en ver daarbuiten. Laat de lederhosen maar komen!

3. Toon Hermans - Mien waar is mijn feestneus

Je zou het hem niet aangeven maar het zaadje voor de carrière van Toon Hermans werd gelegd in carnavalmilieu in de streek van het Nederlandse Sittard, waar Toon vandaan kwam. In 1969 had hij een carnavalskraker te pakken met 'Mien waar is mijn feestneus'. Toen hij de smaak te pakken had, probeerde Hermans het nog eens een jaar later met het liedje 'Kiele, kiele, kiele'.

4. Anja Yelles - De soep is aangebrand

Na haar optreden in het televisieprogramma 'De Droomfabriek' werd het carnavalsliedje 'De soep is aangebrand' van Anja Yelles een dijk van een hit. Het liedje wordt nog altijd volop meegebruld op allerhande feestelijkheden.

5. Vader Abraham - Uche uche uche

Met de carnavalskraker 'Vader Abraham had zeven zonen' werd in 1973 de figuur Vader Abraham geboren. Pierre Kartner had ook succes met vrolijke liedjes als 'Olleke Bolleke' en 'Uche Uche Uche'. 

6. Ria Valk (Eindhoven) - Leo 

De Nederlandse zangeres Ria Valk werd in de jaren 60 en 70 bekend van liedjes met vooral vrolijke en komische teksten, zoals 'De liefde van de man gaat door de maag' en 'Leo'. Dat laatste gaat niet over het gekende wafeltje of de huidige CEO van de VRT, Leo Hellemans.

7. Gompie - Alice, who the fuck is Alice?

Gompie was een café aan in het Nederlandse Nijmegen. Daar werd geregeld de hit 'Living next door to Alice' van Smokie gedraaid. Het was gebruikelijk dat de DJ het volume weg draaide na de naam 'Alice', waarna het hele café schreeuwde "Alice, who the fuck is Alice?". Via via kwam Peter Koelewijn dit te weten, nam het liedje op met  de artiestennaam Gompie en het werd een grandioze hit.

8. Frans Bauer - Heb je even voor mij

In 2003 werd op de Nederlandse commerciële omroep RTL 4 de realitysoap 'De Bauers' uitgezonden over het leven van zanger Frans Bauer en zijn familieleden. De intro van het programma bestond uit het refrein van het liedje 'Heb je even voor mij'. Hierdoor ontstond een grote vraag naar de single en werd het een groot succes in Nederland en Vlaanderen.

9. Lange Jojo - Juul Cesar

Lange Jojo is een tweetalige Brusselaar, die overwegend in het Frans zingt. In het Franstalige gedeelte van het land kennen ze hem als Le Grand Jojo. Hij is gekend voor heel populaire liedjes als 'Olé Olé olé, We are the champions', 'Chef, un petit verre, on a soif' en de carnavalshit 'Jules César'. Waar blijft die polonaise?

10. Mama's Jasje - Onzen bok is dood

In de jaren 90 was Mama's Jasje in Vlaanderen heel populair. Toen ze tijdens een optreden op Marktrock in Leuven een probleem hadden met de geluidsinstallatie, begon Gunther Van Campenhout het liedje 'Onze bok is dood' te zingen. Het was een liedje dat bij de jeugdbewegingen in het Waasland weleens werd gezongen. Tijdens de rest van hun optreden bleef het publiek dat refrein van 'Onzen bok is dood' scanderen en zo was een studentikoze hit in de maak. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!