Mikis Theodorakis is niet meer

donderdag 2 september 2021 - 10:43
Mikis Theodorakis
Belga
Droevig nieuws uit de muziekwereld. Mikis Theodorakis, de Griekse politicus en componist van 'Zorba de Griek', is overleden. Hij werd 96 jaar.

Verzetstrijder

Mikis Theodorakis heeft een bewogen leven achter de rug. Op jeugdige leeftijd begon hij al te componeren, vooraleer hij een instrument kon bespelen. Hij vormde een koor en gaf zijn eerste concert toen hij 17 was.
In die periode was Mikis tijdens de Tweede Wereldoorlog ook actief in het verzet. In 1967, toen de Griekse kolonels een staatsgreep pleegden, ging Mikis Theodorakis ondergronds en stichtte het patriottisch front. Daardoor werd zijn muziek verboden. Hij werd gearresteerd en geïnterneerd in een concentratiekamp in Oropos. Dankzij een internationale campagne werd hij in 1970 vrijgelaten, maar uit Griekenland verbannen.
Theodorakis gaf concerten om onder meer uiting te geven van zijn verzet tegen het regime van de Griekse kolonels. Na de val van deze junta keerde Theodorakis terug naar zijn moederland. Hij werd parlementslid en was zelfs gedurende 2 jaar minister. 

Sirtaki

Mikis Theodorakis kennen we ook vooral van de vele muziek die hij geschreven heeft. Symfonische muziek, opera, ballet en filmmuziek staan op zijn palmares. Het meest bekende werk is het liedje 'La danse de Zorba' voor de film 'Zorba de Griek'. Deze sirtaki is nog steeds een klassieker op trouwfeesten.

Liesbeth List

In de jaren 60 ontmoette Mikis Theodorakis de Nederlandse zangeres Liesbeth List na een optreden van 'Shaffy Chantant'. Hij was onder de indruk van haar stem. Theodorakis was vereerd toen List liedjes van zijn 'Mauthausen Cyclus' in het Nederlands vertaalde voor haar album 'Liesbeth List zingt Theodorakis'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!