Nooit eerder zoveel Belgen slachtoffer van vriendschapsfraude: Radio 2 wapent alle luisteraars met getuigenissen en tips

maandag 25 oktober 2021 - 07:00
Vriendschapsfraude lijkt een ver-van-je-bed-probleem, maar vergis je niet. In het coronajaar is het aantal meldingen in België waanzinnig gestegen. Ook de bedragen die oplichters ontfutselen zijn veel groter. De totale schade in ons land loopt intussen op tot meer dan 15 miljoen euro. Daarnaast is de emotionele impact zwaar. Vriendschapsfraude maakt families kapot en de schaamte bij de slachtoffers is groot.

Radio 2 zet een week lang het fenomeen in de schijnwerpers om zo het tij te keren. Om iedereen te waarschuwen, maar ook om slachtoffers en hun omgeving bij te staan en het taboe te doorbreken. Met openhartige getuigenissen, handige tips en livesessies in 'De Inspecteur', 'Radio 2 Spits' en 'Wijs'.

Het topje van de ijsberg

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude spectaculair toegenomen. De FOD Economie registreerde al meer dan 2000 meldingen via het meldpunt tussen januari 2020 en oktober 2021. Een forse verhoging tegenover de voorgaande jaren. De totale schade loopt op tot meer dan 15 miljoen euro (€15.317.787,04). De bedragen die oplichters stelen, worden ook alsmaar groter. Een triest hoogtepunt: in 2020 is er één enkel slachtoffer dat 780.000 euro kwijtraakt. Die cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg. Veel mensen maken nooit een melding van wat hen overkomt omdat de gêne te groot is of omdat ze nog steeds geloven dat hun 'internetrelatie' wél echt is.   

Getuigenissen, tips en livesessies

  • 'De Inspecteur' bekijkt deze week in detail hoe vriendschapsfraude werkt. Hij praat met slachtoffers en hun omgeving, maar ook met een onderzoeksjournalist die het netwerk achter vriendschapsfraude blootlegt. Een IT-expert geeft concrete tips om valse profielen te herkennen. Ook de mensen achter NENIU komen langs, een vzw die zich specialiseert in slachtoffers van internetfraude. 

  • Op dinsdag 26 oktober is er ook een livesessie in de Radio 2-app waarbij luisteraars hun vragen over vriendschapsfraude kunnen stellen.

  • 'Radio 2 Spits' bouwt elke dag verder op de verhalen die bij 'De Inspecteur' binnen komen.

  • In 'Wijs' kijkt Karolien Debecker hoe we het groeiende probleem van eenzaamheid kunnen aanpakken, want dat is dé voedingsbodem voor dit soort van fraude. Ze krijgt daarbij de hulp van relatie-expert Rika Ponnet. Want niet alleen singles worden het slachtoffer van vriendschapsfraude. Ook mensen die eenzaam zijn binnen hun relatie zijn kwetsbaar.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!