Phil Collins verzamelde alles over 'De slag om Alamo' en 8 andere weetjes over de drummer van Genesis

vrijdag 29 januari 2021 - 07:00
Phil Collins
GettyImages
Op zaterdag 30 januari mag Phil Collins een grote kroon op zijn hoofd zetten. De voormalige drummer van Genesis wordt dan 70 jaar. Proficiat Phil.

Little Elvis

Phil Collins begon te drummen toen hij 5 jaar was en voor Kerstmis een drumstel kreeg. Als kind stond hij ook op het podium van de musical 'Oliver!'. Hij kreeg ook op jeugdige leeftijd een kleine rol in de films 'Chitty chitty bang bang' en 'A hard day's night' met The Beatles. In deze periode kreeg hij de bijnaam 'Little Elvis'.

Genesis

In 1970 zag hij in het muziekmagazine Melody Maker een advertentie van de groep Genesis, die een drummer zocht. Tijdens de auditie waren de andere groepsleden ferm onder de indruk van zijn techniek. De pianist Tony Banks zei achteraf: "Toen Phil bij Genesis kwam, was hij de beste muzikant in de groep." Wanneer zanger Peter Gabriel de groep verliet, mocht Phil Collins de liedjes zingen. Het werd van dan af hun succesvolste periode.

Echtscheidingen

In 1981 ging hij solo met het album 'Face Value', met daarop een aantal liedjes over zijn eerste echtscheiding, zoals de klassieker 'In the air tonight'. Daarna zou hij nog 2 keer voor het altaar én de rechter staan. Het leverde hem in totaal 3 echtscheidingen op. Recent hing zijn derde ex-vrouw, die 23 jaar jonger is, de vuile was van Phil uit in de Britse tabloids. Ze waren het niet eens over een villa in Miami.

Against all odds

Voor de film 'Against all odds' mocht Phil Collins ook het titellied schrijven en zingen. Ook dit liedje gaat over zijn eerste gestrand huwelijk. Phil Collins heeft ook meermaals voor de camera gestaan. Hij schitterde in de films 'Buster', over een grote treinoverval, 'Frauds' en 'Hook'. Zijn dochter Lily, uit zijn tweede huwelijk, werd ook actrice.

Oscar voor Tarzan

Voor de animatiefilm 'Tarzan' van Walt Disney werd Phil Collins gevraagd om de filmmuziek te schrijven. Voor het liedje 'You'll be in my heart', geschreven voor zijn dochter Lily, kreeg hij een Oscar. Ook voor de tekenfilm 'Brother Bear' mocht hij de muziek leveren. Hierbij krijgt hij geen Oscarnominatie. 

2 x Live Aid

Toen Bob Geldof het benefietconcert Live Aid organiseerde, traden gelijktijdig in Londen en Philadelphia bekende artiesten op. Phil Collins trad eerst op in de Britse hoofdstad, nam daarna de Concorde naar Philadelphia en trad daar ook nog eens op. Hij was de enige artiest die op de 2 podia stond.

Niet meer drummen

In 2000 werd hij gedeeltelijk doof aan één oor als gevolg van een virale infectie. Door een nekblessure werd het in 2010 voor Phil Collins nog moeilijk om te drummen. Voor de opname van het album 'Going back' werden de drumstokken aan zijn armen vastgebonden. Een jaar later kon hij door een zenuwletsel in zijn handen niet meer drummen. 

De slag om Alamo

Toen de 5-jarige Phil Collins op televisie het programma 'Davy Crockett, King of the Wild Frontier' zag, begon hij in de tuin met zijn speelgoedsoldaatjes de Slag om de Alamo na te spelen. Daarna begon hij van alles te verzamelen wat maar met de beroemde slag om San Antonio in 1836 te maken had. Op een bepaald moment had Collins de grootste privéverzameling met voorwerpen van Alamo. In 2012 schreef Phil Collins zelfs een boek 'The Alamo and Beyond: A Collector's Journey'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!