Politie ontruimt parken en pleinen: "Het lijken wel festivalweides"

donderdag 25 februari 2021 - 08:09
Terwijl het aantal vastgestelde coronabesmettingen en ziekenhuisopnames opnieuw stijgen, heeft de politie in verschillende steden parken en pleinen moeten ontruimen omdat het er té druk was.

In Leuven werd het stadspark in de vooravond gesloten. "Wij dachten in het stadspark even te gaan rusten," vertelt een Leuvense student. "Maar toen we hier aankwamen, zagen we dat we niet alleen zijn. Wij zijn bewust niet midden in de grote massa gaan zitten, wij zitten hier wat apart, met vier bijeen zoals het hoort. Maar ik zie veel mensen die te dicht bij mekaar zitten en dan nog zonder mondmasker. Ik heb ook al politie zien passeren, zij houden alles in de gaten."

De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani kondigde even na 18 uur aan dat het park ontruimd was wegens de grote drukte. "Er was te veel volk aanwezig in het stadspark. Daarom is er besloten om het park te sluiten en dat is gebeurd. De mensen konden geen afstand meer houden en daarom hebben we ingegrepen", verduidelijkt politiewoordvoerder Nicolas Del Piero.

Maximumcapaciteit voor parken? 

Verschillende studenten zetten zich aan de rand van het park omdat het daar minder druk is. "Volgens mij is er iets te veel volk, in het midden van het park zitten ze echt veel te dicht bijeen, het lijkt een festivalweide", zegt een student. "Ik snap dat niet, ik ben voorzichtiger omdat ik in het weekend naar huis ga en mijn familie wil beschermen. Misschien moet de politie toch een maximumcapaciteit invoeren voor de parken, en moeten ze werken met een druktebarometer zoals aan het strand." 

Bekijk hier het verslag in Het Journaal

Uitlaatklep

Het is voor de jongeren wel een verademing om eindelijk eens buiten te kunnen komen: "Ik denk dat iedereen het beu is om binnen te zitten door de coronamaatregelen. Het is fijn om samen te picknicken met vrienden. Iedereen heeft er nood aan om eens te kunnen lachen met elkaar. We hebben het gehad met die online lessen. Als je de hele dag op je kot zit voor een computerscherm, ben je blij als je eens buiten kan. We zijn nu al bijna een jaar verder, het wordt zwaar voor iedereen en dan is het stadspark een uitlaatklep."

Ook in Gent te veel volk op Sint-Pietersplein

In Gent schat de politie dat er woensdagavond rond 18 uur een duizendtal mensen aanwezig waren op het Sint-Pietersplein in de studentenbuurt. Het stadsbestuur en de politie besloten in te grijpen en sloten de toegangen tot het plein af. Toen de politie ter plaatse kwam, liepen de meeste feestvierders snel weg.

De voorbije twee weken waren er meermaals groepen van jongeren gesignaleerd op het plein, en was er sprake van muziek en een feestsfeer. Vorige week donderdag werden nog een dertigtal pv's opgesteld voor verboden samenscholing.

Ook drukte in Antwerpen en Brussel

In tegenstelling tot in Gent en Leuven heeft de Antwerpse politie geen plaatsen moeten afsluiten, maar het was wel erg druk op de Scheldekaaien en aan de Scheldebocht. Er werden 18 pv's uitgeschreven.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!