Raf Walschaerts in De Rotonde: “Er zijn veel manieren om samen te zijn, om een gezin, een familie te vormen”

zondag 28 maart 2021 - 19:44
Raf Walschaerts, de ene helft van het cabaretduo Kommil Foo, heeft op zijn 55ste al een behoorlijk lang liefdesparcours afgelegd. Hij is intussen aan zijn zevende lange relatie toe. "Het waren allemaal fantastische vrouwen en met de meesten van hen heb ik nog altijd een warm contact", vertelt hij in De Rotonde aan Christel Van Dyck.

"Ik heb redelijk wat relaties gehad, ja. Sinds mijn 18e eigenlijk. Die grote liefdes - want ik heb ze allemaal heel graag gezien - duurden telkens 5 à 6 jaar. Altijd opnieuw dacht ik dat het voor altijd ging zijn, zoals bij mijn ouders. Maar ik slaagde er niet in om rust te vinden, om de ups en de bijhorende downs in een relatie te plaatsen en te overleven."
 
"Op het einde van mijn vorige relatie, vijf jaar geleden, ik was toen 50, had ik mij bijna neergelegd bij het feit dat ik blijkbaar niet iemand ben voor een levenslange relatie. Maar intussen ben ik vijf jaar bij mijn huidige vriendin en ik voel me daar heel erg goed bij. Hoe graag ik die andere vrouwen ook gezien heb, ik kom nu thuis bij mijn vriendin op een manier die ik nog niet kende."

Mijn huidige vriendin heeft 3 prachtige dochters waarvan ik de trotse plus-papa ben. Daarnaast zijn er nòg 3 plus-kinderen uit vorige relaties. Een rijkdom in mijn leven, die 6. 

Raf en zijn vriendin wonen niet samen. "Om praktische redenen vooral, maar ook met mijn vorige vriendin heb ik niet samengewoond. Ik ben gewoon ook graag alleen. We zien elkaar regelmatig, uiteraard. Ik ga bij hen langs, zij komen bij mij langs. Maar soms ben ik twee, drie dagen alleen. Echt helemaal alleen, dan zie ik niemand. Ik dwaal dan tussen mijn zetel, mijn piano, mijn laptop en mijn gitaar. De hele dag, soms ook 's nachts. En dat heb ik nodig."

Kinderen

"Op een bepaald moment, ik was toen rond de 30, was er bij mij en mijn toenmalige vriendin wel een kinderwens, maar ondanks dat we een heel medisch parcours hebben gelopen, is het uiteindelijk niet gelukt. En daarna is het er niet meer van gekomen. Ook omdat er in de volgende relaties niet de nodige stabiliteit was om er aan te beginnen."
 
"Ik kan met een gezonde dosis jaloezie kijken naar mensen met kinderen en kan ik mij inbeelden hoe fantastisch het moet zijn om kinderen te hebben. Ik zie het telkens opnieuw bij mijn broer en mijn zus. Ik maak dit niet mee, dat is spijtig, maar een gemis zou ik het niet noemen. Ik besef wel dat de liefde voor een kind een onvoorwaardelijke liefde moet zijn die je niet door iets anders kan vervangen. Maar spijt, neen, dat heeft weinig zin."

(Lees verder onder de foto)

Pluskinderen

“Ik heb wel pluskinderen, veel zelfs! Mijn huidige vriendin heeft 3 prachtige dochters waarvan ik de trotse plus-papa ben. Daarnaast zijn er nòg 3 plus-kinderen uit vorige relaties. Een rijkdom in mijn leven, die 6. We doen heel veel dingen samen. Elk jaar gaan skiën met z'n allen, elk jaar naar Griekenland samen. Ze noemen elkaar zelfs broer en zus. Heel liefdevol en schoon, vind ik dat. En ook belangrijk: iedereen is blij.”
 
"Er zijn sowieso veel manieren om samen te zijn, om een gezin, een familie te vormen. Een paar jaar geleden heb ik een polyamoreuse relatie gehad, ik had dus twee vriendinnen tegelijk. Dat klinkt heel bizar in de oren van veel mensen, maar ook dat was een heel liefdevolle situatie. En weet je, de zes pluskinderen die komen ook gewoon mee naar de familiefeesten van de Walschaerts. Net als die twee vrouwen toen. En mijn ouders, allebei 80, die vinden dat wonder boven wonder allemaal goed!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!