Relatietherapeute Sybille Vanweehaege: “Bij een relatie met een groot leeftijdsverschil is er 39% kans dat die niet slaagt”

woensdag 31 maart 2021 - 16:17
‘Op liefde staat geen leeftijd’, zegt men altijd. Maar is dat ook zo? Kunnen relaties met een groot leeftijdsverschil slagen? Sybille Vanweehaege vertelt er in ‘Wijs’ met Karolien Debecker alles over.

Als je gevoelens krijgt voor iemand veel ouder of jonger, lukt het vaak niet om die gevoelens af te blokken: “Bij het eerste contact zijn gevoelens meestal nog niet van toepassing. Pas in latere instantie wordt er gedacht over de leeftijd en de eventuele verschillen. Je moet vooral zien hoe het loopt en of je je er goed bij voelt. Op basis daarvan kan je beslissen of je ermee wil verder gaan of je relatie wil stoppen.”

Verschillende elementen die de relatie kunnen bemoeilijken

Als je met je relatie wil verder gaan, is het belangrijk dat je weet dat er heel wat moeilijkheden bij kunnen komen kijken: “De oudere persoon in de relatie heeft al wat meegemaakt, terwijl de jongere misschien nog door verschillende fases moet gaan. En dat is zeker niet alles. Er zijn dus verschillende elementen die de relatie kunnen bemoeilijken.”

Een relatie met een groot leeftijdsverschil heeft minder kans op slagen: “De meeste koppels hebben 1 à 5 jaar verschil qua leeftijd. Als er een groter leeftijdsverschil is, is er 39% kans dat je relatie niet slaagt. Dat komt omdat je ook vaak te maken hebt met weerstand. Je moet een dikke huid hebben en tegen veel kunnen, want heel wat omstaanders, familie en vrienden geven hun mening die gepaard gaat met veel commentaar.”

Er zit geen patroon in liefde. Het is niet omdat je één keer een relatie hebt met een oudere man dat dat altijd zo is.

Relatietherapeute Sybille Vanweehaege

“Maar het kan ook zijn dat het leeftijdsverschil voelbaar wordt. Als de vrouw ouder is, heb je vaak met de menopauze te maken. Maar ook bij een man voel je de verschillen in fysieke fitheid, mankementen, verschillende normen en waarden, kans op ernstige ziekte of ambitieus zijn. Als jij nog iemand bent die volop in zijn of haar carrière zit en de andere niet, wordt het ook al snel moeilijk. Maar het is vooral de fysieke aftakeling die tot lastige situaties kan leiden."

Voordelen

Er zijn ook voordelen verbonden aan een relatie met een groot leeftijdsverschil: “Mensen zijn fitter en jeugdiger. Ze onderhouden zich vaak beter en willen er even jong blijven uitzien. Je kan vaak heel veel leren van elkaar en elkaar ondersteunen op veel vlakken. Koppels die gelukkig zijn, ongeacht leeftijd, zien er gezonder uit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!