Sugarhill Gang zong in 'Rapper's delight' over slechte macaroni en vrouwelijk schoon

donderdag 16 september 2021 - 07:00
Sugarhill Gang
Op 16 september 1979 zette Sugarhill Gang een nieuw genre op de kaart met de klassieker 'Rapper's delight'. Het was niet de eerste, maar wel één van de belangrijkste platen uit de rapgeschiedenis.

Rappen in de pizzeria

'Rapper’s delight' van het Amerikaanse trio Sugarhill Gang wordt nog steeds beschouwd als het eerste grote commerciële rap-succes en legde de basis voor de hiphop. Aanvankelijk waren platenfirma's niet geïnteresseerd in rap,  dat op dat moment een nichegenre was. Verder dan bepaalde wijken in New York was deze muziekstijl niet populair. Sylvia Robinson van het New Yorkse hiphoplabel 'Sugar Hill Records' wou wel de gok wagen en zocht plaatselijk talent om een rap op plaat te zetten. Master Gee vond ze nadat hij in haar auto gerapt had. Big Bank Hank werkte in de pizzeria 'Crispy Crust Pizza' en rapte als ontspanning in de keuken. Ook Wonder Mike was een liefhebber van de rap. Omdat Sylvia Robinson niet kon kiezen tussen de drie zangers, heeft ze hen maar allemaal samen gezet in de studio en zo was Sugarhill Gang geboren.

Een toffe 'b'

Tijdens de opname van 'Rapper's delight' liet men de jongens van Sugar Hillgang vrij om te rappen. In de studio mochten Master Gee, Big Bank Hank en Wonder Mike elk om beurt hun ding doen. Ze gaven gewoon de microfoon aan elkaar door. In totaal rapten ze 20 minuten in de studio. Daarvan behielden ze 15 minuten.
"Now what you hear is not a test, I’m rappin’ to the beat", had Wonder Mike in de sciencefictionserie 'The Outer Limits' gehoord. Omdat hij iedereen bij het liedje wilde betrekken, zong hij de zin: "I’d like to say hello to the black, to the white, the red and the brown." De zin "Hip hop, hippie to the hippie, to the hip hip hop and you don’t stop" had Wonder Mike gehoord van een neef. Omdat hij de letter 'b' tof vond, maakte hij een zin als "To the bang-bang boogie, say up jump the boogie to the rhythm of the boogie, the beat." 
De andere onderwerpen waren slechte macaroni met erwtjes en kip én het vrouwelijk schoon. Kortom, zaken die hen bezig hielden.

Vette cheque voor 'Good times'

De muzikale basis voor hun eerste liedje 'Rapper's delight' was 'Good times' van Chic. Ze vonden het een ideaal nummer om op te rappen. Nile Rodgers, gitarist en bezieler van Chic, was daar aanvankelijk niet zo blij met deze aanpak. Hij dreigde zelfs met een rechtszaak. Na een goed gesprek en een vette cheque werden de plooien glad gestreken.

Een trendsetter

'Rapper's delight' zette de poort open voor het succes van andere rappers, zoals Grandmaster Flash and the Furious Five. Blondie was de eerste blanke groep die zich in de hitlijsten rapte met de hit 'Rapture'. Wham! deed het ook goed met 'Wham rap!'.

The Ketchupsong

'Rapper's delight' was in 2002 de inspiratiebron voor 'The Ketchupsong' van Las Ketchup. Het gaat over een jonge man Diego die het liedje 'Rapper's delight' tof vindt, maar de tekst niet begrijpt. Omdat hij de Engelse taal niet machtig is, brabbelt hij dan maar wat mee met het nummer. Zo verandert "I said a hip hop the hippie the hippie" in "Aserejé ja de jé de jebe".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!