The Radios krijgen een nieuwe biografie met verschillende weetjes: "De hit 'The way to your heart' was bijna eentje van Bart Peeters!"

maandag 1 juni 2020 - 07:00
The Radios
VRT
Het meest complete verhaal van The Radios kan je nu lezen en bekijken op vivavlaanderen.be, hier lees je al een voorproefje en sappige weetjes.

Een lange weg naar een supergroep

Vooraleer Bart Peeters met de 2 broers Ronny en Robert Mosuse in zee ging voor de groep The Radios, was er al een lange muzikale weg afgelegd. Eind jaren 70 kwamen in een repetitielokaal in Boechout Bart Peeters en zijn goede vrienden Hugo Matthyssen en Jan Leyers samen om een een covergroepje Beri Beri op te richten. Het werd een grappig veredeld balorkest met heel veel covers op de speellijst. Daarna amuseerde Bart Peeters zich nog in de groepjes De Hermannen en The Yéh-Yéhs. In 1988 is er voor het eerst sprake van De Radio's, een formatie met onder meer Jan Leyers, Paul Michiels en Jean Blaute. Zonder overdrijven kregen ze in Vlaanderen het etiket van 'supergroep'.

The way to your heart

Bart Peeters en De Radio's gingen tijdens de zomer van 1988 op tournee in Vlaanderen en één van de nieuwe liedjes die ze speelden, was 'The way to your heart'. Jan Leyers en Paul Michiels hadden het nummer geschreven voor hun eigen nieuwe groep Soulsister. De andere groepsleden vonden het maar niets en zelfs de vrouw van Leyers vond het maar 'ouderwetse brol'. Het publiek reageerde wel enthousiast en een paar maanden later stond het liedje in de Radio 2 Top 30 op naam van ... Soulsister.

I'm into folk

Nadat Bart Peeters op Pinkpop in 1988 de Ierse folkgroep The Pogues aan het werk gezien had, kreeg hij inspiratie om een grappig liedje met alle folkclichés te schrijven. Het resultaat was 'I'm into folk'. Het werd een succes en ook in Frankrijk wilden ze Bart Peeters en co uitnodigen voor een playback in het populaire televisieprogramma 'Sébastien c'est fou!' met Patrick Sébastien. Omdat Bart Peeters op dat moment ook De Droomfabriek presenteerde, moest hij zich laten verontschuldigen. Patrick Sébastien besloot dan maar om er een Franstalige versie van te maken met de titel 'Le gambadou' en blijkbaar is dat lied nu nog altijd een klassieker op Franse huwelijksfeesten.

De B-tunes

Hugo Matthyssen had tijdens Humo's Rock Rally in 1988 twee zingende broers Robert en Ronny Mosuse opgemerkt. Ze behaalden met hun groepje The B-tunes de derde plaats. Matthyssen vertelde Peeters dat dat duo misschien wel iets zou zijn voor De Radio's. Bart regelde een ontmoeting in de Honky Tonck Club in Dendermonde en wist niet wat hij hoorde. Het was het begin van een lange samenwerking en vriendschap en Bart Peeters en De Radio's werden The Radios

She goes nana

De eerste nummer 1-hit van The Radios is 'She goes nana'. Het werd een succes in 17 landen, waaronder Indonesië en Curaçao. Ze kregen op de meest onmogelijke momenten van de dag en de nacht telefoon van een of ander radiostation uit die regio's. "Zij waren verbaasd dat ze meteen de echte artiesten aan de lijn kregen en niet een of andere tussenpersoon", vertelt Bart Peeters: "Dus geloofden ze ons niet meteen en kregen we iets nadien opnieuw telefoon. We veranderden dan opzettelijk onze stemmen en deden net alsof we hen doorverbonden."

Overlijden van Robert Mosuse

In 1994 werd er beslist dat het verhaal van The Radios voorbij was. Bart wou niet verder zonder Ronny Mosuse, die van een solocarrière droomde en het werd dan ook duidelijk dat Robert ongeneeslijk ziek was. Iedereen ging dan zijn eigen muzikale weg. In 2000 overleed Robert Mosuse op 30-jarige leeftijd aan een hersentumor. Op de begrafenis zei Bart Peeters: "Robert kon de sterren van de hemel zingen en sinds donderdagavond kent hij ze persoonlijk."

Wil je meer weten over The Radios? Surf naar vivavlaanderen.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!