Tom heeft een evenementenbureau: "De financiële kater is verschrikkelijk, de jaarafrekening is impressionant"

vrijdag 19 maart 2021 - 10:34
Een jaar corona. Dat is niet alleen in ons kot blijven, geen feestjes, geen vrienden en familie. Maar voor heel wat mensen is het ook geen werk meer. Een jaar vol financiële onzekerheid. Ook voor Tom als toeleverancier in de eventsector. Een verhaal van wachten aan de zijlijn. Klaar om er weer in te vliegen. Als de bankrekening het houdt...

Tom Costers heeft met zijn vriendin Marijke het evenementenbureau 'Double MP'. Ze bieden alles wat met een event of feest te maken heeft: themadecoratie, klank en licht, feestzalen, artiesten, … Het afgelopen jaar was dus een ramp: “De feestzaal is effectief al 12 maanden gesloten, qua klank en licht ook niets, meubilair ook niet, … Het enige dat een heel klein beetje gewerkt heeft in de wintermaanden, was de themadecoratie. Dan konden we voor verschillende steden beleving creëren: ijsberen, kerstmannen of -bomen plaatsen. Dat is het enige dat wij sinds februari 2020 gedaan hebben.”

De tweede dobber op korte tijd

In februari vorig jaar begonnen de annuleringen binnen te stromen. Maar dat was voor hen al de tweede dobber op korte tijd: “We hadden al vier maanden op de pauzeknop moeten duwen, omdat we onze zaak opnieuw moesten opstarten. Want eind december 2019 is ons volledige bedrijf van de aardbol verdwenen: alle camions, al het materiaal, de bebouwing, … Alles, ons levenswerk, is in 8 uur tijd in rook opgegaan na een brand. Uiteindelijk hadden we de moed bijeen geraapt om toch voort te doen, dit met leningen via familie en vrienden. We hadden een nieuw magazijn gekocht, nieuw materiaal beginnen kopen en maken… En in januari stonden wij klaar om opnieuw de wereld te veroveren en dat heeft toch wel één maand geduurd … Vanaf februari was het weer gedaan."

Op dit moment gaat het mentaal niet zo heel goed met ons.

Tom Costers van het evenementenbureau 'Double MP'

Zelfs nadat Tom en Marijke hun vaste kosten naar beneden hebben gehaald en hun personeel hebben ontslagen, hebben ze nog steeds €15.000 vaste kosten per maand: “De financiële kater is verschrikkelijk. De jaarafrekening is redelijk impressionant. We hebben altijd wel een buffer opgebouwd, maar die buffer is nu wel zo goed als op natuurlijk … Marijke en ik kunnen onszelf niets anders zien doen. Het is ons leven, dus stoppen is geen optie.”

"Er is weinig rust"

“Op dit moment gaat het mentaal niet zo heel goed met ons. We hebben een enorme stress waardoor we niet kunnen slapen. Onze nachtrust is heel verstoord. In het begin was dat door de brand, we zagen die beelden de hele tijd terug. Nu is dat door de brand, door de financiële impact, door het gebrek aan perspectief, door de oneerlijkheid, … Er is weinig rust.”

“We hebben gemerkt dat we meer kunnen dan dat we zelf voor mogelijk hielden. Vroeger gingen we al rap een derde partij inschakelen, of gingen we het aan het personeel of vrienden vragen. Nu trachten we het zelf te doen: nood breekt wet. En we hebben heel veel aan elkaar. We maken veel meer ruzie dan elk ander koppel, maar we leven dan ook 24 uur per dag samen. Het is wel heel duidelijk dat we altijd op elkaar terugvallen.”

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!