Uniek archiefmateriaal: beluister de allereerste opnames van Will Tura

zondag 2 augustus 2020 - 14:00
Will Tura
VRT
In 1977 werd '20 jaar Will Tura' gevierd. Samen met radiocollega Paul De Wyngaert ging Will toen terug naar zijn eerste stappen in de muziek. Zo krijgen we een 12-jarige (jodelende!) Arthur Blanckaert te horen. Een unieke vondst van ons VRT Radioarchief die we graag met jou delen.

"Betrapt toen hij muzieknoten op zijn examen schreef"

In de reportage komen verschillende figuren aan het woord die mee aan de wieg stonden van Will Tura's carrière, maar blikt hij zelf ook openhartig terug op zijn jonge jaren. Zo geeft hij toe dat hij een middelmatige scholier was, die meer interesse had in muziek en minder in wiskunde. Een leerkracht zei dat de jonge Arthur alleen maar wou zingen en aan de rest zijn broek veegde. Tijdens een examen werd hij betrapt omdat hij muzieknoten op zijn examenblad noteerde. Samen met zijn ouders moest hij daarna bij de hoofdonderwijzer komen. Zijn advies was: "ofwel wordt hij muzikant, ofwel wordt het niets", klonk het toen.

Ofwel wordt hij muzikant, ofwel wordt het niets.

Oud-leraar van Will Tura

"Ik stelde vast dat hij ook goed kon jodelen"

In de jaren 50 waren de revues heel populair in Veurne. Walter Richard was de grote bezieler en organisator van deze succesvolle voorstellingen. De tickets waren al uitverkocht vooraleer de affiches aan de muur hingen. 

Naast de sketches werden er in de revues ook muziek gemaakt en daarvoor was Herman Cogge verantwoordelijk. Hij was in de streek rond Veurne bekend met zijn eigen dansorkest 'De Nachtvlinders'. "Op een bepaald moment kwam er iemand mij vertellen dat er een mannetje was dat fantastisch goed kon zingen en er ook niet slecht uit zag. Hij vroeg of hij mocht optreden in mijn orkest. Ik liet hem het liedje 'Hoog op de Alpen' zingen en stelde ook vast dat hij heel goed kon jodelen."

Will Tura jodelt als 12-jarige
Hoog op de Alpen

Revue Cinema Paradiso

Herman Cogge was verkocht en stelde de 12-jarige Arthur Blanckaert voor aan Walter Richard, die net voor de première stond van zijn nieuwe revue 'Cinema Paradiso'. Richard wou er niets van weten omdat het programma rond was, alle repetities waren achter de rug en de affiches waren gedrukt.

"Dan kwam Cogge met de vraag om een manneke met de naam Arthurtje Blanckaert, die goed kon zingen, in de revue op te nemen. Ik had er geen zin in. Ze hebben uiteindelijk de jonge Blanckaert bij mij laten komen en toen ik hem hoorde zingen, was ik meteen verkocht. Ik heb dat ventje in de revue 'Cinema Paradiso' opgenomen en hem meteen de artiestennaam Will Tura geven. Christopher Colombus ontdekte Amerika en ik Will Tura", lachte Walter Richard.

Beluister de radio-uitzending '20 jaar Will Tura' integraal

Deel 1
20 jaar Will Tura
Deel 2
20 jaar Will Tura

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!