Unizo: "Ga gewoon winkelen, maar houd voldoende afstand"

maandag 16 maart 2020 - 09:13
Op weekdagen mogen niet-essentiële winkels (kleding, elektro, doe-het-zelf, ...) gewoon open gaan. Danny Van Assche van Unizo spoort iedereen aan om gewoon te blijven winkelen.

"Iedereen probeert zo goed mogelijk alle richtlijnen van virologen en overheid op te volgen", vertelt Van Assche bij De Inspecteur op Radio 2. "Tijdens de week mogen de winkels dus gewoon open zijn. Mensen kunnen gewoon komen winkelen, maar het is heel belangrijk om afstand te houden. Minstens anderhalve meter. Dat is veilig voor jezelf, de handelaars en andere klanten."

Heel wat winkels passen hun openingsuren en -dagen aan. "Dat is zeker geen slecht idee. Zo zorgen ze voor meer spreiding. Wanneer je 5 dagen open bent in plaats van 4 hebben je klanten meer tijd om hun boodschappen te doen. Hetzelfde geldt voor langere openingsuren, dat kan en mag ook allemaal. Ik kan het niet genoeg herhalen: alles is veilig, zolang je voldoende afstand houdt."

Ga gewoon winkelen. Maar focus op wat écht nodig is. Maak er geen onnodige uitstap van.

Danny Van Assche | Unizo

"Wees solidair"

Sommige handelaars maken zich zorgen over oudere of kwetsbare klanten. "Niet iedereen kan beroep doen op vrienden of familie voor boodschappen. Zie je ouderen op straat, stel dan zelf voor om hun boodschappen te doen. Zo kunnen zij terug veilig naar huis. Er zijn intussen ook al heel wat mooie initiatieven van bijvoorbeeld de scouts of buurtwerkingen. Help elkaar zo veel mogelijk!"

Wil jij ook aan je buren laten weten dat je een handje kan helpen indien nodig? Download hieronder dan onze Beste Buren-flyer!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!