Vera Lynn, het symbool van hoop tijdens de Tweede Wereldoorlog, is overleden

donderdag 18 juni 2020 - 13:48
Vera Lynn
Chris Jackson
De Britse zangeres Vera Lynn overleed in het bijzijn van haar familie. Ze werd 103 jaar.

The Forces Sweetheart

Vera Lynn kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Britse strijdkrachten de bijnaam 'The Forces' Sweetheart'. Ze kreeg deze titel in 1939 naar aanleiding van een enquête in de krant  'The Daily Express', waarbij de soldaten haar als hun favoriete entertainer kozen. Vera Lynn was in de oorlog met haar liedjes een krachtig symbool van hoop voor haar vaderland.
Haar weemoedige liedjes met boodschappen van optimisme werden tijdens de oorlog graag beluisterd. Haar bekendste klassiekers zijn 'Land of hope and glory', 'The white cliffs of Dover' en 'We'll meet again'.

Auf Wiedersehen, Sweetheart

Na de oorlog bleef het succes verder gaan. In 1952 werd ze de eerste Britse artieste die in de Amerikaanse hitlijsten op nummer 1 stond met het liedje 'Auf Wiedersehen, Sweetheart'.
In 2009, ze was toen 92 jaar, werd Vera Lynn de oudste nog levende artiest die bovenaan de Britse albumlijst stond. Ze liet daarbij zowel The Arctic Monkeys als The Beatles achter zich.

Liefdadigheid

Vera Lynn trad na de oorlog ook nog geregeld op tijdens bijeenkomsten van de Britse veteranen. Daarnaast was ze ook actief als medewerkster bij liefdadigheidsorganisaties. In 1992 richtte ze de 'Dame Vera Lynn School' voor ouders en gehandicapte kinderen op.

Dame Vera Lynn

In 1976 kreeg Vera Lynn uit handen van haar groot idool koningin Elisabeth II een adellijke titel. Ze mocht zich van dan af Dame Vera Lynn noemen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!