Video: 5 jaar geleden stierf Eddy Wally

zaterdag 6 februari 2021 - 09:00
Eddy Wally
5 jaar geleden kregen we het droevig bericht dat Eddy Wally overleden was aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Een hit dankzij Veronica

In 1966 nam Eddy Wally het liedje 'Chérie' op. Het werd eerst een hit in Nederland dankzij Radio Veronica. Daarna ging Vlaanderen overstag. Jan Van Rompaey lanceerde het fenomeen 'Wally' in het populaire BRT-programma 'Echo'. Dat had meteen resultaat. In de Vlaamse Top Tien stond 'Chérie' tien weken op nummer 1 en werd uiteindelijk met dubbel platina bekroond. 

Paris-Las Vegas

Met het opbrengst van 'Chérie' bouwde Eddy Wally in Ertvelde de dancing 'Eddy Wally's Texas Bar'. Van heinde en verre kwamen de fans hun idool toejuichen. Na zijn optredens in Moskou, Kiev en Leningrad werd de dansgelegenheid omgedoopt tot 'Paris-Las Vegas'. Dagelijks stopten er autobussen met enthousiaste fans voor de deur van Eddy Wally. In 2004 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor luxe-apartementen.

Onvergetelijk

Eddy Wally mocht in de jaren 70 en 80 het radioprogramma 'Onvergetelijk' bij Radio 2 presenteren. Op dinsdagmiddag kondigde hij de liedjes van Vlaamse artiesten met heel veel enthousiasme aan. 'Onvergetelijk' heeft Eddy Wally 12 jaar gepresenteerd.

Lava

In 1989 nam Eddy Wally een newbeatversie op van 'Chérie'. In hetzelfde jaar kreeg hij een rol in de comedyserie 'Lava' van Kamagurka en Herr Seele.  In de rubriek 'Wally in space', een parodie op Star Trek, speelde Wally de rol van de kapitein van een ruimtetuig. 
Samen met Kamagurka en Herr Seele was hij ook te horen in het radioprogramma 'Studio Kafka' op Studio Brussel.  

The Voice of Europe

Het grote voorbeeld van Eddy Wally was Frank Sinatra, wiens bijnaam 'The Voice' was. Daarom noemde Wally zichzelf 'The Voice of Europe'.

Ridder in de Leopoldsorde

In 2003 werd Eddy Wally uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Zelzate. Een jaar later kreeg hij het ereteken van Ridder in de Leopoldsorde.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!