Video: Kris De Bruyne is niet meer

donderdag 4 februari 2021 - 12:00
Kris De Bruyne
Kleinkunstenaar Kris De Bruyne is overleden aan de gevolgen van een langdurige ziekte. Hij werd 70 jaar.

In onze mailbox lazen we dit triest bericht van Kris Eelen, de manager van Kris De Bruyne: "Met grote droefheid melden wij u het overlijden van Kris de Bruyne. Hij is op woensdag 3 februari op 70-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen gestorven na een langdurige ziekte."

Klein Klein Kleutertje

Kris De Bruyne werd geboren op 20 maart 1950 in Antwerpen. Toen hij amper 17 was, stond hij op het podium van het Skiffle-festival in Hove waar hij een speciale versie bracht van ‘Klein, Klein Kleutertje’. Wannes Van De Velde zat toevallig in het publiek te luisteren naar deze versie en ontdekte eigenlijk op zijn eigen manier Kris De Bruyne. 

Lamp Lazarus en Kris

In 1971 werd Kris De Bruyne in de kantine van St-Lukas gevraagd door Guido Vanhellemont en Wim Bulens om het derde lid van ‘Lamp en Lazarus’ te worden. Die groep zou vanaf dan door het leven gaan als ‘Lamp, Lazarus en Kris’ die nog datzelfde jaar een radio-hit zouden hebben met ‘De onverbiddellijke zoener’. Ze oogsten ook succes met 'De Peulschil'. Maar al snel verliet Kris De Bruyne zijn kompanen Lamp en Lazarus omwille van een paar persoonlijke strubbelingen. 

Naar Amerika

Na 'Lamp, Lazarus en Kris' wou Kris De Bruyne zich focussen op een solocarrière. Dat leverde hem een aantal hits op, zoals 'Vilvoorde City', '’s Nachts als het donker is', en 'Amsterdam'. Nadat zijn broers Koen en Joost overleden waren, besliste hij om alles achter te laten en zijn muzikale carrière helemaal stil te leggen. Kris trekt dan maar naar Amerika. Een jaar lang trok Kris De Bruyne rond door de States en werkt er onder andere eventjes als chauffeur.

Keet in de lobby

Bij zijn terugkeer in 1981 was het Vlaamse muzieklandschap sterk veranderd en ging Kris aan de slag als reclamejongen en richtte hij het eerste echte audio-productiebedrijf in België op. Maar hij miste de muziek. In 1985 keerde hij terug naar de muziekwereld. Met het album ‘Keet in de lobby’ leek het weer te lukken en Kris was weer populair in Vlaanderen. 

Grondlegger van de Nederlandstalige rock

Kris De Bruyne zal altijd als grondlegger van de Nederlandstalige rock beschouwd worden en als de betere uitvoerder daarvan. Kris De Bruyne werd amper 70 jaar.

Meer weten over Kris De Bruyne? Lees hier zijn biografie op vivavlaanderen.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!