'You'll never walk alone' is een voetballiedje dat troost brengt

vrijdag 19 maart 2021 - 07:00
Gerry & The Pacemakers
Sven Pichal overtuigde zijn Europese radiocollega's om op vrijdag 19 maart samen 'You'll never walk alone' te draaien naar aanleiding van 1 jaar coronacrisis. Het liedje is een succes in voetbalstadions en heeft al heel wat troost gebracht.

Een liedje van troost

'You'll never walk alone' is oorspronkelijk een liedje uit de musical 'Carousel', die voor het eerst werd gespeeld in Broadway in 1945. In de voorstelling is deze klassieker een liedje om de hoofdrolspeelster Julie te troosten nadat haar echtgenoot Billy op een mes viel en stierf na een poging tot overval. Het liedje werd snel heel populair omdat heel wat mensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een dierbare hadden verloren, troost haalden uit de tekst.
Frank Sinatra was de eerste artiest die met succes het nummer coverde in 1945.

Gerry & The Pacemakers

Gerry & The Pacemakers was een groep uit Liverpool die, in de jaren 60, al een tijdje het liedje 'You'll never walk alone' tijdens hun concerten speelden. Toen ze besloten om het als single op te nemen, kregen ze de suggestie van George Martin, de producer van The Beatles, om er strijkers aan toe te voegen. Het werd een succes. Meteen daarna werd het nummer de hymne van FC Liverpool. Bij elke thuismatch wordt nog steeds 'You'll never walk alone' door alle fans meegezongen. De titel van het liedje vind je ook bovenaan de smeedijzeren toegangspoort van FC Liverpool.
Ook bij andere voetbalclubs hoor je af en toe 'You'll never walk alone' door de luidsprekers in hun stadion: Celtic Glasgow, FC Twente en zelfs Club Brugge en KV Mechelen.

You'll never walk alone

De ramp van Hillsborough

In 1989 overleden 96 voetbalfans tijdens een wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in het stadion van Hillsborough. Er werden te veel Liverpool-fans toegelaten in hetzelfde vak. Toen de wedstrijd net begonnen was, overleden 95 supporters door de druk tegen het hek achter het doel. 1 supporter stierf later aan zijn verwondingen. Pas in 2016 oordeelde een jury dat de doden een gevolg waren van fouten die veroorzaakt waren door de politie.
Na een vernietigend rapport startte parlementslid Steve Rotheram een campagne om 'You'll never walk alone' weer in de Britse hitlijsten te krijgen. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de ramp.

Een record

In 2020 wou de 99-jarige oorlogsveteraan Tom Moore 1000 Britse pond inzamelen door in zijn tuin rondjes te lopen naar aanleiding van de coronacrisis. De opbrengst wou hij schenken aan de Engelse gezondheidsorganisatie NHS. Door zijn actie werd hij een populair figuur.
Hij begon aan zijn prestatie op 6 april. Op zijn 100ste verjaardag, op 30 april, stond de teller op 33 miljoen euro. Samen met de zanger Michael Ball nam Tom Moore een versie op van 'You'll never walk alone'. Het duurde niet lang vooraleer het liedje op nummer 1 stond in de Britse Top 30.
Daarmee was hij de oudste persoon die de hoogste positie in de hitlijsten behaalde. De vorige recordhouder was Tom Jones.
Voor zijn verdienste werd Tom Moore geridderd door koningin Elisabeth II.

De Inspecteur

Naar aanleiding van de coronacrisis vroeg Sander Hoogendoorn, de Nederlandse presentator van 3FM, in 2020 aan meer dan 180 Europese radiostations om op 20 maart om 7u45 gelijktijdig het liedje 'You'll never walk alone' te draaien. Sven Pichal, De Inspecteur van Radio 2, vroeg 1 jaar later aan zijn collega's om wereldwijd hetzelfde te doen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!