Ze had een korte romance met Tom Cruise en 9 andere weetjes over Cher

donderdag 20 mei 2021 - 07:00
Cher
Wikipedia
Op donderdag 20 mei wordt zangeres en actrice Cher 75. Voor die speciale dag halen we enkele weetjes naar boven over deze straffe madam met Armeense roots.

Cherilyn Sarkisian LaPiere

Cher werd op 20 mei 1946 geboren als Cherilyn Sarkisian in El Centro, Calfornia. Haar vader was een vrachtwagenchauffeur van Armeens-Amerikaanse afkomst en haar moeder was een actrice, zangeres en model met Ierse, Britse en Duitse roots. Haar ouders gingen elk hun eigen weg toen Cher nog maar tien maanden oud was. In 1961 hertrouwde haar moeder met Gilbert LaPiere en hij adopteerde Cher omdat haar echte vader nooit thuis was om voor haar te zorgen. Zo kwam Cher aan haar tweede achternaam. Op school haalde ze goede punten, ook al was ze geen uitstekende student en had ze dyslexie. Later gaf ze toe dat ze altijd zat te dromen over hoe bekend ze zou worden als ze groot was. Tijdens de middagpauzes gaf ze optredens voor haar klasgenoten en zo viel ze op. Daar kwamen ook haar gewaagde outfits nog bij en zo stond ze altijd in het middelpunt van de aandacht op school.  

De weg naar haar grote droom 

De Armeense zangeres begon haar carrière als sessiemuzikant om zo haar grote droom te kunnen betalen. Ze wou niets liever dan actrice worden. Haar toenmalige echtgenoot, Sonny Bono, stelde haar voor aan Phil Spector. Die huurde haar in als achtergrondzangeres voor groepen als The Ronettes en The Crystals. Zij en Sonny hadden samen ook enkele hits onder de naam Sonny & Cher, denk maar aan 'I got you babe' uit 1965. Het koppel had ook hun eigen show op televisie. Cher was de eerste vrouw waarvan het geaccepteerd werd dat ze op televisie korte topjes droeg en haar navel toonde. Haar huwelijk met Bono strandde in 1975. Samen kregen ze wel een dochter, die ondertussen een zoon is. Na haar huwelijk ging Cher alleen verder als zangeres en maakte ze het ook als actrice. Ook al zeiden de media over haar dat ze nooit succesvol ging worden als zangeres of actrice en alle roem voorbestemd was voor Sonny. Toch speelde ze onder andere in 'The witches of Eastwick', 'Mamma Mia: Here we go again' en 'Moonstruck'. Voor die laatste kreeg ze in 1988 een Oscar voor beste actrice. Haar grote droom kwam dus effectief uit. Al zei ze later dat zangers haar nooit echt als een zangeres hebben gezien en acteurs haar nooit als een actrice hebben gezien. Hoewel ze op beide terreinen veel succes heeft geboekt. 

Bang Bang (My baby shot me down)

Dit nummer uit 1966 werd geschreven door haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono. Het ging over een jong meisje dat, in haar kindertijd tijdens het spelen, werd neergeschoten door een jongen met een speelgoedgeweer. Ze groeiden samen op, ze trouwden, maar daarna verliet hij haar. Het was alsof ze opnieuw werd neergeschoten. Ze was diep teleurgesteld en ontgoocheld. Met dit nummer had Cher een grote internationale hit te pakken en ze verkocht er meer dan 3 miljoen exemplaren van. Datzelfde jaar werd het liedje gecoverd door Nancy Sinatra en die versie werd gebruikt in de film 'Kill Bill Volume 1'. Het album waar het nummer op uitgebracht werd, was 'The Sonny side of Cher', een verwijzing naar haar toenmalige echtgenoot, Sonny Bono, die de muziek ook had geschreven. 

Verschillende mannen in haar leven 

Het is geen geheim dat Cher met verschillende mannen is geweest. Haar eerste echtgenoot was Sonny Bono, met wie ze ook een muzikaal duo vormde. Tijdens de scheiding had ze een romantische relatie met David Geffen, die haar door de moeilijke periode hielp. Slechts een paar dagen nadat de scheiding met Sonny Bono rond was, trouwde ze met Gregg Allman, maar ook dat huwelijk bleef niet al te lang duren. Samen kregen ze wel een zoon. Ondertussen was de zangeres een alleenstaande moeder met twee kinderen. Nadien hertrouwde ze niet meer, maar er kwamen nog wel heel wat mannen in haar leven. Nog niet zo lang geleden bevestigde ze de geruchten die al jaren de ronde deden. Cher zou in de jaren 80 een korte romance hebben gehad met Tom Cruise, al heeft hij dat zelf nooit bevestigd. De relatie liep op de klippen omdat het leeftijdsverschil te groot was. Toch heeft ze nog verschillende romances gehad met mannen die ook een stuk jonger waren. Daarnaast werd ze nog geassocieerd met Gene Simmons van Kiss en zou er ooit iets gebeurd zijn tussen haar en Eric Clapton. 

Gypsys, Tramps & Thieves 

In 1971 scoorde Cher haar eerste nummer 1-hit met 'Gypsys, Tramps & Thieves'. Het nummer was een deel van haar grote comeback. Het liedje ging over een familie van rondreizende zigeuners. De moeder was een danseres en de vader deed alles wat hij maar kon om geld te verdienen. De verteller was de dochter, een 16-jarig meisje dat in de voetsporen van haar moeder trad en ook danseres werd in het rondreizend ensemble. Later werd ze zwanger en beviel ze van een dochter op exact dezelfde locatie als zij zelf geboren was. Het nummer werd ook gebruikt in twee afleveringen van The Simpsons. Het woord 'gypsys' in de titel was eigenlijk fout gespeld. De juiste spelling was 'gypsies' en soms werd het in officiële aangelegenheden ook zo geschreven, maar de correcte titel was wel 'Gypsys, Tramps & Thieves'. Oorspronkelijk was het zelfs 'Gypsys & White trash', maar dat klonk toch te negatief. In 1987 kwam Nirvana met een cover van de song. Zij gebruikten wel de juiste spelling van het woord 'gypsies'. 

If I could turn back time

'If I could turn back time' werd geschreven door Diane Warren en zij schreef ook nummers voor heel wat straffe vrouwelijke artiesten zoals Celine Dion, Aretha Franklin en Tina Turner. Warren zei later dat Cher de song absoluut haatte en het eerst niet wou inzingen. Ze moest haar verplichten, maar achteraf keek Cher haar aan en gaf ze haar gelijk. In 2010, op 64-jarige leeftijd, droeg het stijlicoon tijdens de 'MTV Video Music Awards' dezelfde outfit als in de videoclip van 1989. Die videoclip werd opgenomen op de 'USS Missouri', een slagschip van de Amerikaanse Marine. De bemanning was op dat moment ook aan boord en volgens Cher waren dat heel grappige mannen die haar steeds aanspraken als 'ma'am'. Ook haar zoon speelde mee in de videoclip als één van de gitaristen van de band. Hij was op dat moment nog maar 12 jaar. 

Aanhanger van de LGBT-gemeenschap 

Samen met Sonny Bono kreeg Cher een dochter, Chastity. In 1995 kwam Chastity uit de kast als homoseksuele vrouw. Pas jaren later ging ze door de transitie en werd zij een hij en ging hij door het leven als Chaz. Cher was niet altijd al een icoon voor de LGBT-gemeenschap. Dat werd ze pas aan het einde van de jaren 90, vermoedelijk omdat haar eigen dochter zich toen outte en actief werd in verschillende groepen die zich inzetten voor de rechten van homoseksuelen. De zangeres zag gelijkenissen tussen haarzelf en homoseksuelen omdat ze beiden het gevoel hadden dat ze er niet echt bij hoorden. Al sinds ze een jong meisje was, had de Armeense veel affiniteit voor de gay-community. Ze vertelde dat het kwam doordat er in haar kindertijd twee homoseksuele mannen op bezoek waren bij hen thuis. Cher vond hen meteen heel aangename mensen en wou dat ze vaker langskwamen. Sindsdien ontwikkelde ze een sympathie voor homoseksuele mannen en de LGBT-community in het algemeen. 

Believe 

Er werd maar liefst zes jaar gewerkt aan deze hit van Cher door zes songschrijvers en minstens drie steengoede producers. Speciaal aan dit nummer was het effect dat haar stem corrigeerde. Dat effect werd Auto-Tune genoemd en was toen nog maar net op de markt. Later werd er naar Auto-Tune verwezen als het 'Cher effect' omdat zij het voor het eerst had gebruikt en dat ook openlijk toegaf. Er ging een nieuwe wereld open voor de muziekproductie. Kanye West en enkele andere rappers en producers maakten het in de jaren 2000 enorm populair. Nadien was Auto-Tune niet meer weg te denken uit de muziekindustrie en tal van artiesten gebruikten het. Met dit nummer was Cher de oudste vrouw ooit die bovenaan in de hitlijsten in Engeland stond. De Armeense zangeres was toen 52 jaar oud. Er hebben enkel mannen meegewerkt aan het liedje, maar toch was het doel om een vrouwelijk publiek aan te spreken. Cher zette zich dan ook ook heel hard in voor de vrouwenrechten en vond dat vrouwen altijd en overal gelijk behandeld moesten worden. De tekst ging over verdergaan met heel veel zelfvertrouwen en een opgeheven hoofd na een misgelopen relatie en daar wou ze vrouwen in een relatiebreuk een hart mee onder de riem steken. 

Voorbeeld voor veel 70-plussers

De diva bleef optredens geven op gigantisch hoge hakken en in gewaagde outfits, zelfs toen ze de 70 voorbij was. Het stijlicoon was een grote fan van plastische chirurgie en wou er altijd maar jonger uit zien. Tijdens haar concerten wisselde ze vaak meerdere keren van outfit en danste ze alsof ze nog maar 20 jaar oud was. Ook zong ze, op enkele kleine missers na, nog steeds heel toonvast. De zangeres haalde vaak stevig uit tijdens het zingen en ook daar was zeker niets op aan te merken. Haar fans begonnen altijd luid te applaudisseren als ze haar leeftijd liet vallen tijdens een concert. Het was dan ook impressionant om te zien hoe zij op een podium stond. De Armeense zangeres is van mening dat niemand zich zou moeten laten tegenhouden door zijn of haar leeftijd. Als je iets wil bereiken, dan moet je daar gewoon voor gaan, ongeacht de leeftijd die je hebt. 

#nowthatchersdead

In 2013 dachten veel fans dat Cher dood was door de hashtag '#nowthatchersdead' die op Twitter verscheen. Het internet werd overspoeld door berichtjes van fans die dachten dat ze hun grote idool kwijt waren. Ze lazen het als 'Now that Cher's dead'. Die hashtag ging niet over haar, maar wel over de voormalig eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, Margaret Thatcher. Dat was een grote opluchting voor veel van haar fans. De hashtag over de 'Iron lady' en de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk moest gelezen worden als 'Now Thatcher's dead'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!