Zelfs het eten van granola was voor Neil Diamond een liedje waard en 8 andere weetjes

vrijdag 22 januari 2021 - 07:00
Neil Diamond
De Amerikaanse zanger en componist Neil Diamond wordt 80 jaar. Meer dan 50 jaar spendeerde hij aan het schrijven en zingen van mooie liedjes.

Joodse Elvis

Neil Diamond kreeg de bijnaam 'De Joodse Elvis' omdat hij, net zoals Elvis Presley, met heel veel energie optrad. Diamond is één van de bekendste Joodse artiesten.

Barbara Streisand

De jonge Barbara Streisand en Neil Diamond zongen samen in het schoolkoor van 'New York City's Erasmus High School'.

Cadeau voor een ex-vrouw

'You don't bring me flowers' werd eerst in 1977 door Neil Diamond opgenomen voor zijn album 'I'm glad you're here with me tonight'. Een jaar later werd het liedje gecoverd door Barbara Streisand op haar album 'Songbird'. De versies van Diamond en Streisand werden allebei een succes. Gary Guthrie, een dj van het radiostation WAKY-AM in Louisville, maakte een mix met de stemmen van de twee artiesten. Deze versie was een cadeau voor zijn vrouw, van wie hij net gescheiden was. Toen ook andere versies van andere dj's ook populair werden, besloten Neil en Barbara om er een officiële versie te maken.

Gilbert Bécaud

Neil Diamond schreef samen met de bekende Franse zanger Gilbert Bécaud 5 liedjes voor de film 'The Jazz Singer', waaronder 'Love on the rocks'. Het liedje werd later door Bécaud opgenomen met de titel 'L'amour est mort'.
Dit was niet de enige samenwerking van Neil Diamond met Gilbert Bécaud. Ze schreven ook samen 'September morn', wat vertaald werd in 'C'est en septembre'. Ook deze 2 nummers werden hits.

The Monkees

In het begin van zijn muzikale carrière schreef Neil Diamond liedjes voor andere artiesten. Zijn eerste succes scoorde hij met 'Sunday and me' van Jay & The Americans. Wereldberoemd werd hij met zijn composities voor The Monkees. Deze groep stond in de hitlijsten met 'A little bit me, a little bit you' en 'I'm a believer'.

Pulp Fiction

Het liedje 'Girl, you'll be a woman soon' kreeg een tweede adem met de versie van de groep Urge Overkill. Het nummer werd aan de soundtrack van de film 'Pulp Fiction' toegevoegd. Aanvankelijk weigerde Neil Diamond dat het liedje voor deze film zou gebruikt worden, omdat hij het scenario te gewelddadig vond. 

Een fles wijn voor het weekend

'Cracklin' Rosie' is een fles wijn. De inspiratie voor dit liedje vond Neil Diamond in een verhaal van een indianenstam in Noord-Canada. Daar waren er meer mannen dan vrouwen. Als ze uitgingen op zaterdagavond kregen de jongens allemaal een meisje om mee te dansen. De ​​jongens die alleen bleven, kregen een fles 'Cracklin 'Rosé'. Dat was 'hun meisje' voor het weekend.

Sweet Caroline Kennedy

'Sweet Caroline' schreef Neil Diamond voor zijn tweede vrouw Marsha Murphey. Voor het liedje had hij een naam met 3 lettergrepen nodig. 'Marsha' bekte niet goed. Het werd dan maar Caroline. Een foto van Caroline Kennedy, de dochter van de overleden president John F. Kennedy, zou aan de basis gelegen hebben.
Aan het begin van de coronacrisis in maart 2020 schreef Neil Diamond een aangepaste tekst, waarbij hij iedereen opriep om de handen goed te wassen.

Een liedje voor een kom granola

Toen in de jaren 60 Neil Diamond voor het eerst een kom granola voorgeschoteld kreeg, was hij danig onder de indruk dat hij meteen het liedje 'Crunchy granola suite' schreef. De instrumentale versie was heel populair als kenwijsje bij Radio Veronica

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!