Bart Peeters: "Mijn moeder zat dit weekend voor het eerst op ons terras. Dat was een doorbraak! Alle beetjes helpen en daar moeten we ons aan optrekken"

dinsdag 2 juni 2020 - 16:15
Bart Peeters liet de Radio 2-app op maandag 1 juni tijdens Bene Bene helemaal exploderen. Hij ruilde een volle Lotto Arena in voor een lege Marconistudio. Enorm veel luisteraars waren blij om Bart Peeters weer te zien spelen. De berichtjes stroomden massaal binnen: “Wat een feest!”.

“Door de coronamaatregelen heb ik maar twee van de zes bandleden mee. Maar we zijn toch superblij, want we hebben elf weken niet mogen samenspelen. Dat is heel erg lang!"

“Ik heb al een cartoon zien passeren, waarop ik in mijn eigen living aan het optreden ben voor mijn vrouw, kinderen en hond. Maar dat is niet waar! Het was heel raar. We hebben 15 keer gespeeld in de Lotto Arena. Dat was zo een warm bad! Dat was zo gezellig! Heel veel mensen … Niemand kon op die laatste show vermoeden dat een paar weken later die lockdown zou komen. Dat was voor ons zo vreemd! Het was alsof je van een hoge toren valt.”

Alsof een hogesnelheidstrein opeens tot volledige stilstand moet komen. Dat is heel raar, vindt Bart Peeters: “Op dit moment zouden we nog 10 extra voorstellingen houden in de Lotto Arena. Die zijn om begrijpelijke redenen uitgesteld. Op dit moment ging ook ons live dubbelalbum ‘Bart Peeters Deluxe live in de Lotto Arena uitkomen, dat hebben we gewoon laten doorgaan. Omdat we dachten dat je niet dichter bij een live concert kan komen op dit moment, ook wij niet…”

Bart Peeters in lockdown

“Het is nog niet de hel voor mij. Er staan dingen tegenover. Los van het feit dat corona verschrikkelijke dingen heeft gedaan met besmettingen en mensen die het zelfs niet hebben overleefd… Met de lockdown kan ik nog wel leven. Ik ken mijn bubbel. Er hoeft zeker geen tweede golf of lockdown te komen. Ik heb het gevoel dat we wetenschappelijk goed begeleid worden en dat de afbouwmaatregelen geen nieuwe slachtoffers eisen.Dat schijnt wel goed te komen.”

“Ik was de coronabuddy van mijn moeder. Wij mochten samen op anderhalve meter afstand wandelen. Ze is 82, maar nog heel fit. Wij doen nog steeds hele lange wandelingen van 8km. Maar deze week heb ik haar vervoerd in de wagen, elk met een mondmasker aan uiteraard. En dan is ze bij ons op het terras komen zitten. Dat was een belangrijk moment! Een nieuwe doorbraak. Alle beetjes helpen. Daar moet een mens zich aan optrekken.”

“Ik wou dat ik kon zeggen dat ik brood heb leren bakken, maar dat is niet het geval! Mijn huishoudelijke taken beperken zich nog steeds tot de tafel dekken en koffie zetten. Ik kan hier en daar wat mee helpen. Geweldig leren strijken, is me niet gelukt. Eén hemd lukt me ondertussen wel!”

Mijn moeder is dit weekend bij ons op het terras komen zitten. Dat was een belangrijk moment! Een nieuwe doorbraak. Alle beetjes helpen. Daar moet een mens zich aan optrekken.

Bart Peeters

'Hij zong nana'

Op de site vivavlaanderen.be staat een hele uitgebreide biografie over 'The Radios' met veel aandacht voor Robert Mosuse. Er staan ook heel wat videofragmenten op de site uit die tijd. Bart Peeters: “Bij de Lotto Arena-concerten heeft de dood van Robert Mosuse een plaats gekregen. Vorige maand was het exact 20 jaar geleden dat Robert Mosuse, de zanger van The Radios, stierf aan de gevolgen van een hersentumor. Een ideale special guest voor onze Lotto Arena-concerten is zijn broer, Ronny Mosuse. We waren met drie zangers bij The Radios. Maar toen stelden we onszelf de vraag: “Ronny en ik gaan maar aan één ding denken?” Dat is Robert uiteraard." 

"Op een nacht speelde ik een Vlaamse versie van ‘She goes nana’, ‘Hij zong nana’. Deze stuurde ik naar Ronny Mosuse. Hij stuurde één woordje terug: “Ijzersterk”. We speelden in een hele kleine en bescheiden versie ‘Hij zong nana’, een Vlaamse versie dus van ‘She goes nana’. Heel duidelijk handelend over Robert Mosuse die tot zijn laatste dagen veel liever werd gezien als popster die al eens te snel zijn hemd uitdeed en zijn borst showde naar de grieten, dan dat hij zou gezien worden als iemand ziek. Het is pas de laatste dagen van zijn palliatieve zorgen dat hij aan mij vroeg of er een journalist langs kon komen om zijn verhaal te doen. En dat verhaal ligt nu soms nog bij mensen die vechten tegen kanker onder hun hoofdkussen. Omdat het zo inspirerend en moedgevend is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!