Kim Debrie bij Marjan van Tele-Onthaal: "Je moet weten dat er altijd iemand is. Altijd"

donderdag 24 december 2020 - 17:20
Mensen hebben het tijdens deze eindejaarsperiode extra moeilijk. Daarom zet Tele-Onthaal 100 extra vrijwilligers in tijdens de feestdagen. Nog meer oproepen kunnen dan worden beantwoord. Voor mensen met kleine en grote emoties: eenzaamheid, verlies, wanhoop, verdriet ... Wie nood heeft aan een gesprek: Tele-Onthaal is er altijd. Marjan Vertomme vertelt aan Kim Debrie hoe dat juist in zijn werk gaat.

"Het is al heel lang heel druk. Sinds maart, sinds corona, merken we een enorme toename. Dan is het weer even beter gegaan, maar nu is het weer heel druk. Dat is normaal, want elke sociale verbinding mankeert. Mensen missen fysiek contact. Je mag nu niet dichtbij komen."

Eenzaamheid

"Traditiegetrouw is er sowieso veel eenzaamheid tijdens de feestdagen, maar corona maakt dat uiteraard veel erger. Als je naar 106 belt, kan iedereen terecht met zijn of haar verhaal. Het is voor iedereen en voor alles. Dat is zo mooi aan ons. Alles kan besproken worden bij Tele-Onthaal. Voor de feestdagen hebben we extra vrijwilligers ingezet."

Jongeren

"Je kan nu ook chatten met Tele-Onthaal en dat zorgt ervoor dat jongeren ons al een tijdje vinden. Ze beginnen ons nu ook op te bellen. Zij hebben het extra moeilijk, want ze zitten in een periode waar ze zoeken naar hun identiteit. Dat maakt het absoluut niet makkelijk."

Anoniem

"Anonimiteit is super belangrijk bij Tele-Onthaal. Het is een supervereiste zodanig dat de oproeper zich super veilig voelt. Luister met je oor en met je hart. Je geeft 100% bestaansrecht aan wat de oproeper voelt, ervaart of wilt vertellen. Geef geen raad en oordeel niet. Dat is voor veel mensen een hele ervaring. Eventueel kunnen we wel nieuwe inzichten geven, maar het allerbelangrijkste is dat je de oproeper het gevoel geeft dat ze echt kunnen zeggen wat er op hun lever ligt. Dat maakt een enorm verschil. Je kan niets veranderen aan de situatie, maar je geeft het een bestaansrecht."

"We weten nooit op voorhand hoe veel mensen bellen. Soms is het ’s ochtends heel rustig en de volgende dag super druk. Op kerstavond kan het rustig zijn, maar op kerstochtend dan weer heel druk. Of omgekeerd. Waarom zouden ze niet bellen? We zijn hier. Voor hun. Je moet weten dat er altijd iemand is. Altijd."

Zit je met een verhaal? Wil je iets kwijt? Je kan gratis en anoniem terecht bij Tele-Onthaal via 106 of chatten via tele-onthaal.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!