Warme luisteraars minister Benjamin Dalle en minister-president Jan Jambon: "We moeten niet alleen in onze ivoren toren in Brussel blijven zitten, maar ook op het terrein gaan"

donderdag 24 december 2020 - 11:12
Twee warme luisteraars van het eerste uur: Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van jeugd, media en Brussel Benjamin Dalle kwamen langs bij Britt Van Marsenille tijdens deze laatste dag ‘Beste Buren voor de Warmste Week’!

Britt vraagt zich af hoe het met de ministers gaat in deze moeilijke tijden. “Het is een zwaar jaar geweest, maar ik ben blij dat het jaar bijna om is en dat er toch een beetje hoop is. Het vaccin zal nu mondjesmaat ter beschikking komen. We zien al een beetje het licht aan het einde van de tunnel, maar nu moeten we er nog door”, vertelt minister-president Jan Jambon.  

Warme Luisteraar 

De beiden ministers waren ook warme luisteraar voor Radio 2. Ze hebben enkele mensen opgebeld die nood hadden aan een gesprek. “Tijdens die gesprekken hoor je toch vooral verhalen van mensen die zich permanent vrijwillig inzetten, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers. Mensen die dat doen vanuit een engagement, niet voor één actie. Zo had ik een gesprek met een oudere dame die animator was in een woonzorgcentrum en dat vol enthousiasme graag doet. Ze vroeg me ook aan het einde van het gesprek of er niet meer personeel tewerkgesteld kon worden. Ik ben blij dat we dan net de beslissing hebben genomen om bijna 600 miljoen ieder jaar bij te pompen in de zorgsector. Het grootste deel is om die mensen wat beter te betalen maar ook een derde van het bedrag om meer handen en meer mensen in de zorgsector bij te zetten. En om mensen die geen werk hebben, naar die vacatures te leiden”, vertelt minister- president Jan Jambon. "Ik denk dat warme luisteraar zijn ook deel uitmaakt van onze job. We moeten niet alleen in onze ivoren toren in Brussel blijven zitten, maar ook op het terrein gaan." 
 
“Wat mij opviel in die gesprekken: er zijn veel mensen met een ziekte of handicap, die het moeilijker hebben dan andere mensen, maar die zich ondanks die moeilijkheden toch hard inzetten voor de medemens. Ik had een vrouw aan de lijn van 80 jaar oud, die slechtziend is maar graag naar musea gaat. Door de coronacrisis moet alles digitaal en ze kaartte aan dat het voor haar moeilijk gaat. We moeten verder met die digitalisering maar toch ook oog hebben voor diegene die niet mee kunnen zijn, we mogen deze mensen niet vergeten”, vertelt minister Benjamien Dalle.

Politiek is een harde stiel, maar het is leuk om af en toe een compliment te krijgen.

Vlaams Minister Benjamien Dalle

Complimenten

Luisteraar Yasmine Wellens stuurde een berichtje in de Radio 2-app: zij wou minister Dalle hartelijk bedanken om de zomerkampen van 2020 toch door te laten gaan. “Dat is fijn om te horen. Politiek is een harde stiel, maar het is leuk om af en toe een compliment te krijgen. De zomerkampen zijn alleen maar kunnen doorgaan door meer dan 100.000 vrijwilligers en animatoren die ondanks alle maatregelen dit georganiseerd hebben. Het was op dat gebied een ongelofelijke geslaagde zomer ondanks corona.”  

“De kritiek komt het hardst aan, maar er zijn ook soms momenten dat je schouderklopjes krijgt. Niemand is natuurlijk blij met deze coronacrisis. Niemand wil op deze manier Kerstmis vieren. Ook de mensen niet die deze beslissingen genomen hebben, zoals ik. Het is ook voor mijn eigen omgeving onaangenaam, maar er is in het algemeen ook veel begrip omdat het gewoon niet anders kan.”  

Het is niet gemakkelijk om met een politicus samen te leven. Maar als je dan thuis komt en je vind daar iemand die altijd opgewekt is, dan is dat warm thuiskomen.

Vlaams minister-president Jan Jambon

Dank je wel!  

“Ik heb enorm warme buren! Wij zijn in maart verhuisd dus ik heb ze nog niet kunnen uitnodigen maar dat zal nog gebeuren. In Brasschaat worden er veel warme initiatieven georganiseerd: kerstkaarten sturen naar de woonzorgcentra, buurtcomités die elkaar helpen, initiatieven voor alleenstaanden. Het toont hoe een warme samenleving we zijn!” Ook minister Dalle woont in een warme buurt. “We hebben een Facebookgroep met onze buren en daar delen we veel op. Er woont in onze buurt ook een zaakvoerder van in het centrum die zijn restaurant moet sluiten, maar hij verkoopt nog spaghetti aan de buurt. Dat zorgt voor veel warmte in de straten", vertelt Benjamien Dalle. 

Britt Van Marsenille vraagt zich af of de minister ook iemand willen bedanken? “Ik wil mijn vrouw bedanken! We zijn heel veel samen met de kinderen thuis, dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar als ik één iemand wil bedanken, dan is het mijn vrouw!” Minister Jan Jambon wil ook zijn vriendin bedanken. "We waren normaal nu getrouwd. Maar Ann vangt dat allemaal goed op. Het is niet gemakkelijk om met een politicus samen te leven. Maar als je dan thuis komt en je vind daar iemand die altijd opgewekt is, dan is dat warm thuiskomen", besluit minister-president Jan Jambon. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!