7 goedkope schoonmaakmiddeltjes

maandag 30 maart 2020 - 10:46
De aankoop van schoonmaakmiddelen zorgt vaak voor een stevige hap uit je budget. Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven om de schoonmaakkost zo laag mogelijk te houden!

Groene zeep

Groene zeep, bruine zeep of goudzeep. Het zijn synoniemen voor hetzelfde product. In de jaren 60 werd groene zeep voor zo goed als álles gebruikt. Het is een universeel schoonmaakmiddel en het was in ieder huishouden terug te vinden. 

Groene zeep is vergelijkbaar met de allesreinigers die wij kennen en kan gebruikt worden om de vloer, het toilet of het fornuis te poetsen. Een extra voordeel: groene zeep is voor 99% biologisch afbreekbaar en is dus een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

Kostprijs: in de winkel vind je voor amper 2 euro groene zeep!

Ammonia

Ammonia is een oplossing van ammoniak en water. Het dient als schoonmaakmiddel en werkt goed om een oppervlak te reinigen en vetvrij te maken. Let wel: ammonia heeft een penetrante geur en mag enkel verdund (met water) gebuikt worden. Meng het niet met andere schoonmaakmiddelen.

Kostprijs: in de winkel vind je voor minder dan 2 euro een liter fles ammonia. Tip: gebruik wegwerphandschoenen om je handen te beschermen.

Bicarbonaat

Bicarbonaat, ook wel baking soda genoemd, is een minerale stof die voornamelijk in de keuken gebruikt wordt. Opgeletbaking soda en baking powder (bakpoeder) zijn niet dezelfde producten. Goed naar de verpakking kijken is dus de boodschap!

Krijg je de chocoladevlek niet uit je nieuwe witte broek? Dan is bicarbonaat dé oplossing want het is een ideaal schuurmiddel. Met een schuursponsje, lauw water en een handvol bicarbonaat, krijg je de vlek er in een mum van tijd weer uit. Maar ook de tegels van je badkamer, de wasbak of je douche, zien er na een poetsbeurt met bicarbonaat weer mooi wit uit.

Kostprijs: voor slechts 2,50 euro koop je 650g bicarbonaat in de winkel.

Schoonmaakazijn

Goed nieuws voor iedereen die azijn heeft staan. Want ook azijn is een ideaal én goedkoop poetsmiddel. Azijn is niet alleen een goede ontvetter, het heeft ook een antibacteriële werking. Azijn kan de groei van bacteriën op oppervlakten remmen. Het is dus een handig middel om bijvoorbeeld deurklinken of de wc-bril te ontsmetten. Maar het helpt ook je doffe glazen en bestek weer op te blinken en je sanitair te ontkalken.

Kostprijs: een liter fles azijn kost in de winkel nog geen euro!

 

Ossengalzeep

Last van vet-, inkt-, olie- of mascaravlekken in je textiel, zetels of tapijten? Dan is ossengalzeep jouw redder in nood! Ossengalzeep is een koudwaterzeep en sterk schuimend. Het dient als vlekkenoplosser bij handwas.

Opgepast: laat de zeep nooit opdrogen, maar spoel hem eerst goed uit en laat het dan aan de lucht drogen. Een extra voordeel, ossengalzeep bevat geen kleur-geur- of conserveermiddelen en is dermatologisch getest!

Kostprijs: in de winkel vind je een doos van 100g ossengalzeep voor 2,50 euro.

Citroenen

Ben je op zoek naar uitsluitend milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Dan kan je citroen aan je lijstje toevoegen. Want citroen is het beste bleekmiddel! Last van vlekken door zweet, olie, bessen of wijn? Maak dan een mengsel van citroensap en zout, breng het aan op de vlek, laat het even intrekken en was het nadien uit. De vlek is in no time weg! Je kan ook snijplanken reinigen met citroen, je ramen en spiegels ermee wassen en je toilet er een flinke poetsbeurt mee geven!

Kostprijs: je betaalt ongeveer 2,30 euro voor een kilogram citroenen in de winkel.

Witte producten

Voor wie toch liever een fles schoonmaakmiddel gebruikt, kan een beroep doen op de witte producten. Een fles goedkoop afwasmiddel werkt in principe net zo ontvettend en goed als een duurdere variant. 

Kostprijs: afhankelijk van winkel tot winkel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!