Hoe lang gaat je spons mee?

donderdag 26 maart 2020 - 10:43
Sponzen! We gebruiken ze in de keuken, om schoon te maken en ook wel onder de douche of in bad. Maar hoe hou je die sponzen schoon en hoe vaak vervang je ze?

Schoon houden en schoonmaken

Als je een spons gebruikt, kan je die daarna het best schoonmaken en goed laten drogen.

  • Leg de spons voor 3-5 minuten in heet sodawater en laat ze goed weken.
    Of doe enkele soeplepels natuurazijn in een kom heet water en leg daar de spons (of de sponzen) in en laat alles zeker een kwartier weken.
  • Spoel de spons grondig in stromend koud water en wring het water er goed uit.
  • Droog je sponzen het liefst rechtop, want dan loopt het water er het snelste uit. Je kan ze ook met een clipje ophangen.

Leg je sponzen niet in de microgolf!

Het trucje om sponzen enkele minuten in de microgolf te leggen, werkt niet! Integendeel, de sterke bacteriën blijven meestal leven en krijgen nog meer plaats in de spons... Er zijn zelfs enkel soorten die zich door de hitte kunnen vermenigvuldigen. Niet doen dus!

Keukenspons

Niet te lang gebruiken

Uit onderzoek weten we dat er in oude en veelgebruikte sponzen evenveel viezigheid zit als in een toilet. Hoe vaak moet je dan een keukensponsje vervangen? Een échte regel is er niet te geven, maar je moet weten dat hoe vaak je die spons ook goed schoonmaakt, uitspoelt en droogt, ze nooit hélemaal schoon zal zijn en bacterievrij. 

Specialisten raden daarom aan je keukensponsje elke week te vervangen. En een keukenhanddoek en schoteldoek doe je het best na enkele dagen al in de was.

Als je vindt dat je sponzenvoetafdruk zo iets te groot wordt op de wereld, kan je gebruikte keukensponzen een wasbeurt geven in je wasmachine op de heetst mogelijke stand. Daarna kan je ze opnieuw gebruiken op plaatsen in en rond het huis die niet zo hygiëne-gevoelig zijn als de keuken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!