4 interessante weetjes over selder

donderdag 6 mei 2021 - 08:46
Bleekselderij is de ideale basis voor veel sauzen en soepen. Maar er valt nog veel meer te ontdekken over de groene stengels.

Supergezond

Selder is niet alleen lekker, het is ook supergezond. 100 gram selder bevat amper 16 kilocalorieën en bestaat voor 92% uit water. Het ideale tussendoortje voor wanneer je op je lijn wil letten.

Natuurlijke bloedverdunner

Selder is natuurlijk gezond. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo is het ook een natuurlijke bloedverdunner. Dat komt door de phthaliden, een stof die rijk aanwezig is in bleekselderij. Die doet de spieren rond je bloedvaten ontspannen. Daardoor kan je bloed makkelijker stromen en verlaagt je bloeddruk.

Selder reanimeren

Als je selder enkele dagen in de koelkast bewaart, kan die slap worden. Maar er is een makkelijke oplossing om je selder weer tot leven te wekken. Snijd de stronk onderaan weg en doe de losse stengels in een groot glas water. Een uurtje later staat de selder weer fier overeind

Afrodisiacum?

"Poesje stoei poesje stoei, mijne selder staat in bloei", zingt Urbanus. Hij is er blijkbaar van overtuigd dat selder een positief effect heeft op het libido. En hij is niet alleen, er wordt al eeuwen beweerd dat selder een afrodisiacum is. Het zou de zin in seks verhogen.

Maar helaas, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat veel selder eten een invloed heeft op je seksuele driften. Het zou vooral een psychologisch effect hebben. Selder doet door de vorm namelijk denken aan een mannelijk geslachtsdeel.

Bananen, avocados, oesters, chocolade en alcohol bevatten dan weer wel lustopwekkende stoffen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!