Omschakeling van 'arm' naar 'rijk' gas verloopt sneller dan gedacht: "We hopen af te ronden in 2024"

woensdag 5 mei 2021 - 08:16
Maar liefst 1,6 miljoen gezinnen en bedrijven in ons land moeten overschakelen van arm naar rijk gas. Reden? Het arme gas dat nu uit onze leidingen komt is afkomstig uit Noord-Nederland, en daar draaien ze in 2030 de gaskraan toe. Een gigantische omschakeling waarmee de gasleveranciers in 2018 zijn begonnen en die normaal gezien tot 2029 zou duren. Maar ondertussen zijn al zo'n 200.000 gezinnen overgeschakeld naar rijk gas en dat is sneller dan verwacht. De sector denkt dan ook al te kunnen afronden in 2024. Dat kwam De Inspecteur te weten.

Er werd eerst gevreesd dat oudere toestellen soms niet compatibel zouden zijn met het rijk gas, maar daar lijken geen grote problemen op te duiken. Al blijft het wel aan te raden je toestellen te laten controleren vóór de omschakeling bij jou gebeurt.

Waarom de overschakeling van 'arm' naar 'rijk' gas? Is het ene aardgas het andere dan niet?

België voert twee soorten aardgas in. ‘Arm’ gas dat stikstof bevat en uit het Noorden van Nederland afkomstig is. Dat gas heeft een laagcalorische waarde. Dat betekent dat je er bij verbanding meer volume van nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te verkrijgen. De Nederlandse regering heeft eind 2012 laten weten dat ze eind 2030 stopt met de productie ervan, we moeten dus op zoek naar een alternatief. Dat alternatief is ‘rijk’ gas, dat geen stikstof bevat en een hoogcalorische waarde heeft. Het komt uit allerlei plekken in de wereld, onder meer uit Noorwegen en Qatar.

Wie krijgt rijk gas in de plaats van arm gas?

Het gaat om grote delen van de provincie Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel. De andere delen van ons land hadden al rijk gas. De omschakeling naar rijk gas gebeurt niet allemaal in één keer. "Oorspronkelijk moest de omschakeling gebeuren tussen 2018 en 2029. Maar omdat de werken sneller verlopen zullen we al kunnen afronden in 2024.", zegt Bérénice Crabs van Synergrid, de federatie van de netbeheerders voor elektriciteit en aardgas in België.

Oorspronkelijk moest de omschakeling gebeuren tussen 2018 en 2029, omdat de werken sneller verlopen zullen we al kunnen afronden in 2024.

Bérénice Crabs, Synergrid

Zullen al toestellen blijven werken op dat ‘rijk’ gas?

De meeste toestellen wel, maar oudere toestellen niet zomaar. Gasketels die dateren van vóór 1978 zijn waarschijnlijk niet compatibel met rijk gas. De overheid gaat ervan uit dat er niet meer zo veel van die installaties aanwezig zijn. Maar ook recente toestellen moeten vaak anders ingesteld worden. Daarom krijgt elke betrokken Belg twee jaar vooraf een brief van zijn gasnetbeheerder zodat iedereen zich kan voorbereiden op de komst van dat rijk gas.

Wie zal eventuele kosten vergoeden?

De gasnetbeheerders wijzen er fijntjes op dat elke Belg nu al tweejaarlijks zijn installaties op gas moet laten controleren door een erkende onderhoudstechnicus. Deze vakmensen zullen voldoende op de hoogte zijn om ketels of installaties correct in te stellen. De sector zelf heeft premies voorzien voor mensen bij wie toestellen niet compatibel zijn. Over welke premies het gaat en voor welke toestellen er premies zijn voorzien kan je hier vinden.

De regio's zelf voorzien ook nog premies, die zijn meestal gekoppeld aan duurzame investeringen. Hier vind je de premies in Vlaanderen, dit zijn de premies voor Brussel.

Zal ik meer moeten betalen voor dat nieuwe gas?

Nee, want nu al betaalt de Belg zijn gas niet op basis van het volume gas dat hij in huis haalt, maar op basis van hoeveel energie je uit dat gas kan halen. Van ‘arm’ gas heb je in volume meer nodig dan van ‘rijk’ gas. Natuurlijk zijn er wel verschillen in prijzen tussen verschillende leveranciers, maar die zijn er niet op basis van de rijk of arm gas. En bovendien zal je van dat rijk gas in volume dus minder nodig hebben dan van dat arm gas.

Waar vind ik meer informatie?

De overheid heeft een website gelanceerd waarop je meer info en nieuws kan vinden. De website met meer informatie kan je hier bekijken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!