90.000 gezinnen zonder problemen omgezet van 'arm' naar 'rijk' gas

vrijdag 21 februari 2020 - 08:16
Tegen 2030 moet iedereen in ons land rijk gas hebben. Rijk gas is niet duurder dan arm gas, maar het is een ander soort gas, “hoogcalorisch” gas. Maar liefst 1,6 miljoen gezinnen in ons land moeten overschakelen van arm naar rijk gas. Dat is een gigantische omschakeling waarmee de gasleveranciers in 2018 zijn begonnen en die nog duurt tot 2029. Er werd gevreesd dat oudere toestellen niet compatibel zouden zijn met het rijk gas, maar grote problemen lijken niet op te duiken. Al blijft het wel aan te raden je toestellen te laten controleren voor de omzetting bij jou gebeurt.

Is het ene aardgas het andere dan niet?

België voert dus twee soorten aardgas in. ‘Arm’ gas dat stikstof bevat en uit het Noorden van Nederland afkomstig is. Dat gas heeft een laagcalorische waarde. Dat betekent dat je er bij verbanding meer volume van nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te verkrijgen. De Nederlandse regering heeft eind 2012 laten weten dat ze eind 2030 stoppen met de productie ervan. Daarnaast is er ook ‘rijk’ gas, dat geen stikstof heeft en een hoogcalorische waarde. Het komt van allerlei plekken in de wereld, onder meer uit Noorwegen en Qatar.

Wie krijgt dat nieuw gas thuis?

Het gaat om grote delen van de provincie Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel. De andere delen van ons land hadden al rijk gas. De omschakeling naar rijk gas gebeurt niet allemaal in één keer. In Limburg kregen een aantal gemeenten vorig jaar al nieuw gas als testgemeente, volgend jaar zijn Hoboken en het Antwerpse Kiel al aan de beurt, en zo wordt het verder uitgerold.

Zullen al toestellen blijven werken op dat ‘rijk’ gas?

De meeste toestellen wel, maar oudere toestellen niet zomaar. Gasketels die dateren van voor 1978 zijn niet compatibel met rijk gas. De overheid gaat ervan uit dat er niet meer zo veel van die installaties aanwezig zijn. Maar ook recente toestellen moeten vaak anders ingesteld worden. Daarom dat elke betrokken Belg twee jaar vooraf een brief zal ontvangen van zijn gasnetbeheerder zodat iedereen zich kan voorbereiden op de komst van dat rijk gas.
 

Wie zal eventuele kosten vergoeden?

De gasnetbeheerders wijzen er fijntjes op dat elke Belg nu al tweejaarlijks zijn installaties op gas moet laten controleren door een erkende onderhoudstechnicus. Deze vakmensen zullen voldoende op de hoogte zijn om ketels of installaties correct in te stellen. Maar de gasnetbeheerders laten in het midden wie de rekening betaalt als die aanpassing toch een meerkost betekent voor de burger, of erger nog als een oude installatie volledig moet vervangen worden. Het is bovendien een dossier over alle regio’s heen, dus kijken alle niveaus in ons land wellicht naar elkaar, en uiteindelijk misschien naar de burger zelf.

Zal ik meer moeten betalen voor dat nieuwe gas zelf?

Nee, want nu al betaalt de Belg zijn gas niet op basis van het volume gas dat je in huis haalt, maar op basis van hoeveel energie je uit dat gas kan halen. Van ‘arm’ gas heb je in volume meer nodig dan van ‘rijk’ gas. Natuurlijk zijn er wel verschillen in prijzen tussen verschillende leveranciers, maar die zijn er niet op basis van de rijk of arm gas. En bovendien zal je van dat rijk gas in volume dus minder nodig hebben dan van dat arm gas.

Waar vind ik meer informatie?

De overheid heeft een website gelanceerd waarop je meer info en nieuws kan vinden. De website met meer informatie kan je hier bekijken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!