Als je leert om je kleerkast op een andere manier te gebruiken, doe je minder miskopen

vrijdag 26 november 2021 - 09:18
Kleerkast
‘Nu of nooit’, ‘Alleen vandaag aan halve prijs’, ‘op is op’… We worden werkelijk overspoeld met acties en kortingen voor kledij. Grote kans dat je ook wat nieuws wil aanschaffen, want hé, je wil die korting toch zeker niet mislopen? Maar heb je die ene trui of broek nu wel echt nódig? Mirjam Hamming, stijlcoach in Nederland, legt de valkuilen bloot bij De Inspecteur.

1. Weet wat je hebt

Vooraleer je de winkelstraten intrekt, of allerlei kledingapps op je telefoon gaat openen, is het een goed idee om even stil te staan en bewust te worden van je eigen kleerkast. Want hoewel iedereen de paniekerige ochtenden kent waarbij je schreeuwt dat je ‘weer eens niets hebt om aan te doen', begint niemand met een lege kast“Sterker nog”, zegt stijlcoach Mirjam Hamming, “in Nederland bestaat een kleerkast gemiddeld uit 175 items. Maar nog géén 30% ervan wordt daadwerkelijk gedragen!”

Dat creëert niet alleen veel onrust, maar ook de drang om continu nieuwe dingen te kopen. En dat terwijl je kast vól ligt met parels. “Als stijlcoach adviseer ik om allereerst je eigen kledingkast in te duiken. Dat kost misschien wat tijd, maar het is zeker de moeite waard. Zo weet je wat je allemaal hebt. Daarna is het de kunst om ánders te gaan combineren."

In Nederland bestaat een kleerkast gemiddeld uit 175 items, maar nog géén 30% ervan wordt daadwerkelijk gedragen!

Mirjam Hamming, stijlcoach in Nederland

2. Combineren kan je leren

Maar hoe doe je dat nu, ánders combineren? Want wellicht kleed je je volgens vaste patronen: altijd dezelfde broek met hetzelfde type trui.

“Je kan op zoek gaan naar hulp om die patronen te doorbreken”, tipt Mirjam. Zo is er Pinterest, een website waar foto’s gerangschikt staan in verschillende thema’s. “Ga daar eens gericht op snuffelen. Dan kom je vaak tot nieuwe ideeën. Heb je bijvoorbeeld een roze broek in je kast liggen, en weet je niet wat je ermee moet? Tik dan eens ‘outfit met roze broek’ in op Pinterest. Je krijgt een hoop inspiratie!”

Maar het allerbelangrijkste is om je eigen stijl goed te kennen. Weet goed wie je bent en laat je niet verleiden door wat in de mode is, wat een influencer draagt of wat een vriend of vriendin leuk staat. Dat is een grote valkuil, volgens Mirjam. "Je buurvrouw draagt bijvoorbeeld een trui die haar fantastisch staat. Vervolgens koop jij dezelfde trui, maar staat die toch niet zo mooi en dus belandt het item weer achterin je kledingkast." 

De grootste valkuil is dat je iets koopt omdat het leuk staat bij een vriend of vriendin.

Mirjam Hamming, stijlcoach in Nederland

Zowel in België als in Nederland zijn er stijlcoaches die je kunnen helpen om je eigen stijl te ontdekken. Als je weet wat bij je past qua look, materiaal, kleur en pasvorm, kan je heel gemakkelijk shoppen in je eigen kledingkast. "Jouw kast wordt op die manier een echt snoepwinkeltje!", zo besluit Mirjam. 

3. Ga gericht winkelen

Eenmaal je je eigen stijl goed voor ogen hebt, kan je bepalen wat je écht nodig hebt: het zogenaamde missing item. “Bekijk het als een boodschappenlijstje”, zegt Mirjam. “Op die manier winkel je veel gerichter, en is de kans kleiner dat je een impulsaankoop doet.” Nog een tip van Mirjam om een miskoop te vermijden: “Op het moment dat alleen de lage prijs de drijfveer is, koop je het beter niet.” 

 

Als stijlcoach probeer ik mensen er bewust van te maken dat het niet zinvol is om tien jeansbroeken te hebben, als je er maar drie draagt.

Mirjam Hamming, stijlcoach in Nederland

4. Draag wat je koopt 

Volgens Mirjam is het vooral belangrijk dat je effectief dráágt wat je koopt. “De kledingindustrie is één van de vervuilendste industrieën die er bestaan”, vertelt Mirjam. “Duurzaamheid groeit gelukkig, maar het is nog steeds een heel grijs gebied. Een kledingmerk kan bijvoorbeeld duurzaam zijn omdat het arbeiders kleding laat maken onder goede arbeidsomstandigheden. Anderzijds kan het productieproces nog steeds heel belastend zijn voor het milieu."

"Als stijlcoach probeer ik mensen er bewust van te maken dat het niet zinvol is om tien jeansbroeken te hebben, als je er maar drie draagt. Dat is duurzaam denken als consument." Nog een goede tip wanneer je iets nieuws wil aanschaffen, is "dat je het met minstens drie andere items in je kast kan combineren."

Tweedehandskledij aanschaffen wordt steeds populairder, en is ook voor Mirjam een ware ontdekking. "Al moet ik oprecht toegeven dat het soms best lastig kan zijn om iets leuks te vinden in een tweedehandswinkel. Maar dat maakt het net extra fijn áls je iets vindt." Het helpt om het proces van aankopen te vertragen en te evolueren naar 'slow fashion', voegt ze er nog aan toe. 

Wanneer weet je of je iets gekocht hebt, dat je ook graag en vaak zal dragen? "Heel eenvoudig", zegt Mirjam. "Als je iets koopt en wil je het de volgende dag niet meteen dragen? Dan breng je het item beter terug."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!