Ben jij een coronavrijwilliger? Lees hier alles over de vrijwilligersverzekering

donderdag 19 maart 2020 - 09:12
Heb jij je de afgelopen dagen al vrijwillig ingezet voor wie het nodig heeft? Voor de oudere buurvrouw of buurman bijvoorbeeld, die nu beter niet zelf naar de supermarkt gaat. Tal van initiatieven duiken op en daarom heeft de Vlaamse regering beslist de vrijwilligersverzekering uit te breiden voor deze 'coronavrijwilligers'.

Voor georganiseerd vrijwilligerswerk bestaat deze verzekering al langer. Wie vrijwilligerswerk doet in het kader van een vereniging wordt beschermd op vlak van burgerlijke aansprakelijkheid, gebeurlijke ongevallen en heeft recht op rechtsbijstand. De Vlaamse regering heeft nu beslist deze verzekering uit te breiden naar mensen die niet in dat georganiseerde circuit zitten maar hun steentje willen bijdragen en zich willen inzetten voor anderen tijdens deze coronacrisis. Zo kunnen ook zij rekenen op deze verzekering als het even misloopt.

Hoe werkt het?

Je bent niet vanzelf verzekerd als je vrijwilligerswerk doet. Je moet je eerst registreren op www.vlaanderenvrijwilligt.be. Op die website kan je een eenvoudig invulformulier vinden waar je enkele persoonlijke gegevens moet achterlaten en een korte omschrijving moet geven van de taken die je gaat doen.

Het gaat vooral over dagdagelijkse taken zoals boodschappen doen voor een oudere buurvrouw of de hond uitlaten voor de buurman die niet meer zo goed te been is. Die taken moeten wel passen binnen de huidige regels die de regering heeft opgelegd. Dus zaken die in groep gebeuren, kunnen bijvoorbeeld niet op dit moment.

Wie heeft mijn hulp nodig?

Als je je buren en hun noden niet zo goed kent, maar toch je handen uit de mouwen wil steken kan je terecht op www.vlaanderenhelpt.be. Naast heel wat info over vrijwilligerswerk kan je er ook lokale initiatieven en contactpersonen terugvinden. Voor welke taken zoeken ze in jouw buurt nog helpende handen? Wie heeft bij jou in de gemeente de touwtjes in handen voor dit vrijwilligerswerk en kan je makkelijk contacteren als je jezelf ook voor anderen wil inzetten?

Op dit moment hebben zich al zo'n 4.500 coronavrijwilligers geregistreerd. De overheid rekent op zo'n 10.000 mensen en heeft daar een budget voor voorzien van 75.000 euro.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!