Binnenkort ook coronavaccin bij de apotheker? Minister Vandenbroucke wil er snel werk van maken

vrijdag 22 oktober 2021 - 11:01
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil dat ook apothekers een coronavaccin kunnen toedienen. Op die manier hoopt hij de drempel voor een vaccin nog te verlagen. "Er moet daarvoor een wet gewijzigd worden, maar dat kan relatief snel", zegt Vandenbroucke in De inspecteur. Het Vlaams Apothekers Netwerk reageert positief op het voorstel.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke was bij De Inspecteur te gast om het te hebben over het groeiende huisartsentekort in Vlaanderen. Als één van de oplossing om de werkdruk bij de huisartsen te verlagen, wil hij het ontlasten van een aantal taken.

Apothekers meer inschakelen

Volgens Vandenbroucke zouden bijvoorbeeld apothekers een aantal taken kunnen overnemen. "We hebben ervoor gezorgd dat een apotheker een test kan afnemen, hij kan het resultaat ook ingeven, je moet daarvoor niet meer naar de huisarts. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn en die toch een vaccin willen, dat ook bij de apotheker kunnen doen."

 

Mensen zullen niet meer naar de huisarts moeten voor een voorschrift voor een vaccin.

Frank Vandenbroucke, federaal Minister van Volksgezondheid (Vooruit)

"De wet moet nog veranderen om dat voor apothekers mogelijk te maken, maar daar zijn we mee bezig. En dat kan relatief snel," aldus Vandenbroucke. Vandenbroucke hoopt met die wetswijziging om de drempel voor een coronavaccin te verlagen, en twijfelaars of weigeraars toch nog over de streep te trekken. 

Apothekers reageren positief

Het Vlaams Apothekers Netwerk reageert positief op het voorstel van de minister. Volgens Hilde Deneyer, van het netwerk, zijn veel apothekers bereid om mee te helpen vaccineren, en zijn heel wat van hen daarvoor intussen ook opgeleid.

 "We hebben hierop geanticipeerd om heel apothekers op te leiden om spuiten te zetten. We hebben 3000 apothekers over heel Vlaanderen die die opleiding gevolgd hebben. Ik kan me wel inbeelden dat dit de werkdruk voor apothekers kan verhogen, we hopen dan ook dat hier een billijke vergoeding zal tegenover staan."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!