Boodschappenlijstje van 12 juni: Hollandse maatjes, venkel en frambozen

donderdag 11 juni 2020 - 15:23
Getty Images
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Vis: Hollandse Nieuwe

Vandaag start het seizoen van de Hollandse Nieuwe. Dat is de Europees beschermde naam voor jonge haring die tussen juni en eind augustus wordt gevangen. Ze worden nog tot eind september verkocht onder die naam. De rest van het jaar heten ze officieel Hollandse maatjesharing. Maar in de volksmond worden ze natuurlijk altijd gewoon maatjes genoemd. De exacte start van het seizoen wordt bepaald door het Nederlands Visbureau.

Het gaat om een natuurproduct, dus de haring moet aan een aantal criteria voldoen. Het moet gaan om maagdelijke haring, vandaag de naam ‘maatjes’, die nog niet geslachtsrijp is. Ze moeten ook voldoende vet bevatten. Dat hangt af van het weer. Een mooi voorjaar betekent veel voedsel in de zee. Dan kunnen de jonge haringen zich goed vol eten. Dat hebben ze de afgelopen zonnige weken zeker kunnen doen. Die goede vetten zorgen voor de typische, romige smaak.

De beste maatjes zijn verse maatjes. Die herken je aan hun mooie rode kleur. Ze zijn best met de hand gekuist, niet machinaal. Dat verklaart het grote prijsverschil dat je soms tegenkomt. Je eet ze best ook zo snel mogelijk op. Niet omdat ze snel slecht worden, maar ze smaken het best vers.

Groente: venkel

Je kent venkel van zijn frisse, anijsachtige smaak. De groente is op dit moment perfect van kwaliteit én prijs. Je herkent een verse venkel aan zijn hagelwitte bol en fris groene stengels. Bewaar een venkel niet te lang na aankoop. Hoe verser, hoe beter. Want hoe langer je hem laat liggen, hoe meer de groente z'n typische smaak verliest. Eet venkel dus best twee à drie dagen na aankoop op. 

Tip: gooi het loof niet weg! Je kan er heerlijke pesto van maken. Ook op de barbecue is venkel een topper. Je kan er meer mee doen dan de klassieke ovenschotel. En venkel blijft ook ideaal in groentepap voor de allerkleinsten. Het zou helpen tegen krampjes.

Fruit: frambozen en speciale aardbeien

De Belgische kersen zijn er! Maar je gaat er wel je portemonnee voor moeten open trekken. De kersen zijn nog niet massaal beschikbaar en dus is de prijs nog hoog. Als je nog even wacht, daalt de prijs. Gelukkige piekt de productie van frambozen wél op dit moment. Doordat de telers verschillende soorten aanbieden, kunnen we er nog van genieten tot oktober. Frambozen zijn fragiele vruchten. Je mag ze uiteraard wassen maar zorg ervoor dat er na het wassen geen water in de frambozen blijft zitten. Het water komt de smaak niet ten goede. 

Coöperatie Hoogstraten biedt ook framboos- en ananasaardbeien aan. De ananasaardbei is wit en heeft een frisse, zoete smaak. De framboosaardbei ziet eruit en proeft dan weer als een framboos. Normaal gezien worden de vruchten vooral verkocht aan de horeca. Maar door de coronacrisis zijn ze nu ook beperkt verkrijgbaar bij Spar.

De vruchten worden normaal gezien niet commercieel geteeld omdat het veel geld kost. Het is fragiel fruit en de planten produceren niet zo veel vruchten. Maar de framboos- en ananasaardbei worden wel gesmaakt, en dus bekijkt Hoogstraten nu of het aanbod volgend jaar uitgebreid kan worden. Je betaalt nu ongeveer 3,5 euro voor 100 gram.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!