Boodschappenlijstje van 19 juni: pladijs, germini, aubergine en cavaillon meloen

donderdag 18 juni 2020 - 14:20
Getty Images
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Vis: platvissen

De platvissen zijn stilaan kuitvrij. Ze zitten niet meer vol met onbevruchte, rijpe eitjes. Dat betekent dat ze opnieuw dikker en steviger zijn. Je krijgt dus terug meer vis voor je geld. Tongen blijven duur. De meest budgetvriendelijke keuze is pladijs. Je herkent ‘m aan zijn typisch bruine vel met oranje stippen. Het is een visje van bij ons, belangrijk voor visvangst in de Noordzee. Hij wordt het hele jaar door gevangen en is dus ook jaarrond beschikbaar. Maar tussen juni en oktober is hij op z’n best!

Germini’s

Germini’s lijken op margrieten. Ze hebben felle, intense kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn wit, oranje, rood, geel en roze, in alle mogelijke kleurschakeringen. Niet alleen de kleur, maar ook de bloemvorm kan verschillend zijn. Je hebt enkelvoudige en gevulde pompomgermini’s. Maar er is ook de 'spider' variant met fijne, gekrulde blaadjes. Door zijn grillige vorm valt hij op in een boeket.

Germini’s hebben een kruidachtige stengel. Je doet dus best niet te veel water in je vaas en voegt er best een drupje bleekwater aan toe. Zo verleng je de houdbaarheid tot twee weken.

Groente: aubergine en tomaten van eigen bodem

Je denkt misschien dat aubergine altijd een Mediterraanse groente is, maar ze worden al jarenlang op eigen bodem gekweekt. Maar onbekend betekent niet onbemind! Consumenten gaan meer en meer aan de slag met aubergine, en niet enkel in de klassieke Moussaka of andere stoofschotels. Aubergine heeft de goede eigenschap om smaken helemaal te absorberen. Dat doet ie jammer genoeg ook met water, waardoor hij veel smaak kan verliezen. Je kookt of stoomt ‘m dus best niet. Op de grill, barbecue of in de oven komt hij perfect tot zijn recht.

Gewone tomaten, vleestomaten, Mini star, coeur de boeuf, trostomaten, Roma tomaten, Prunella’s, … Tomaten is alle vormen en kleuren eigen bodem zijn ook een goede keuze.

Fruit: Bessen en cavaillon meloen

Belgische aardbeien, braambessen en frambozen blijven van goede prijs én kwaliteit. Het weer gaat stilaan beter worden, dus dan kan je ze zeker gebruiken in een heerlijke cocktail of een gezonde smoothie.

Franse cavaillon meloenen zijn normaal iets prijziger. Maar door een goede oogst zijn ze nu lekker én goed voor je portemonnee. Heerlijk als gezond tussendoortje of als klassiek voorgerecht in combinatie met gerookte ham.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!