Boodschappenlijstje van 21 februari: bloemkool, lisianthus en peren

vrijdag 21 februari 2020 - 08:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: bloemkool en aubergine

Je kan nog een tweetal maanden genieten van serrebloemkool. Die wordt in ons land vooral in en rond Mechelen geteeld. Daar hebben ze door de jaren heen heel wat expertise en productkennis opgebouwd over bloemkolen in serres. Serrebloemkolen zijn iets kleiner dan wanneer ze in volle grond gekweekt worden. Maar hun smaak en prijs zijn top! Je kan ze gebruiken in heel wat verschillende bereidingen: klassiek met een witte saus, maar ook in bloemkoolpizza, bloemkoolsteak of bloemkoolrijst!

Ook de eerste oogst van Belgische aubergines ligt nu in de winkels. Voorlopig komen ze nog uit de serres, maar dat betekent niet dat ze minder lekker zijn! Heerlijk gegrild, in een stoofpotje, ... 

Fruit: peren

Het seizoen van de Doyenné peer loopt stilaan op zijn einde. Maar niet getreurd: de Conference peer is wel nog steeds voorradig en goed van prijs! 

Bloemen: lisianthus

De lisianthus heeft frêle, frisse bloemen die lijken op kleine roosjes. Op een tak staan meerdere bloemknoppen in verschillende bloeistadia. Doordat de bloemen verspreid staan over de hele tak, geeft de lisianthus een speels en luchtig effect in een boeket. Ze is meestal verkrijgbaar in het wit, paars, zalm of roze. Maar er komen steeds meer nieuwe soorten en kleuren op de markt. Er bestaan ook soorten met gekartelde randen en verschillende kleurencombinaties.

De stelen zijn meestal een 75-tal centimeters waardoor de lisianthus vaak verwerkt wordt in grote veldboeketten. Het is een iets duurdere bloem, maar ze geeft meteen volume. Je hebt dus niet veel nodig voor een goed gevuld boeket. Let wel goed op de rijpheid van de bloemen wanneer je ze koopt. Er moeten minstens 2 à 3 bloemen kleur geven. Dat is beter voor de houdbaarheid. De lisianthus is wel bacteriegevoelig. Spoel dus zeker je vaas regelmatig uit met een beetje bleekwater en voeg snijbloemenvoeding toe.

Vis

Kreeften blijven nog steeds gunstig van prijs, maar de prijs voor garnalen is lichtjes aan het stijgen. Voor de rest blijven de meeste prijzen stabiel, enkel de griet en tarbot stijgen ook licht.

Er zit heel veel kuit, eitjes dus, in de platvissen deze tijd van het jaar. Vooral bij tongen valt dit heel hard op. Omdat er veel kuit in zit, heb je meer verlies bij het fileren en is het vlees slap en mager. Dit duurt nog tot ongeveer juni.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!