Boodschappenlijstje van 5 juni: selder, bessen, diepvriesfrietjes en de eerste mosselen

donderdag 4 juni 2020 - 11:20
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Fruit: bessen en mango 

Het Belgische bessenseizoen is stilaan begonnen. Glenn van Belorta vertelt welke bessen de komende weken in onze supermarkten zullen belanden. "De aardbeien zijn nu volop beschikbaar. Ook de braambessen zijn al talrijk aanwezig. De komende weken komen daar ook nog rode en blauwe bessen bij en uiteraard ook frambozen."  

Groenteboer Bayram kiest deze week voor een lekkere zuiderse vrucht: de mango. Het fruit is lekker sappig en smaakt vooral op warme zomerdagen. Al komt een mango natuurlijk nooit van eigen bodem. Vooraleer die in je winkelkar ligt, heeft hij al heel wat kilometers afgelegd.

Groente: selder

Het is misschien niet de eerste zomergroente waar je aan denkt maar vergis je niet: selder is op dit moment prima van kwaliteit én van prijs! Er zitten bovendien enorm veel vitaminen en mineralen in.

Het is een frisse groente die je op heel veel verschillende manieren kan gebruiken. Glenn van Belorta geeft een aantal tips: "Je kan er lekkere sauzen mee maken maar je kan er ook je voorgerecht mee opvrolijken of er leuke aperitiefhapjes mee klaarmaken."

SOS Patat: koop diepvriesfrietjes 

90% van de Belgische aardappelen wordt verwerkt tot diepvriesproducten. Vooral frietjes maar ook kroketten, puree, aardappelschijfjes en pommes duchesse. Door de maatregelen van de voorbije twee maanden is de vraag naar die producten dramatisch gedaald. Daardoor zitten de koelcellen bij de producenten propvol. Dat heeft dan weer als gevolg dat de boeren hun aardappelen niet meer kunnen leveren aan de fabrieken omdat ze niet verwerkt kunnen worden. En dus zitten de boeren met tonnen overschot.

Om zoveel mogelijk aardappelen te redden, werd de actie "SOS Patat" gelanceerd. Het is een initiatief van Too Good To Go, producenten en supermarkten. 

Onder andere supermarktketen Lidl zet z'n schouders mee onder de actie. Deze week loopt er een mooie promotie voor diepvriesfrietjes. Als je één zak koopt, krijg je de tweede zak aan de halve prijs. Isabelle Colbrandt van Lidl legt uit hoe het zit. "Klanten krijgen van ons 50% korting op de aankoop van een tweede zak diepvriesfrietjes. De korting die we geven komt uit ons eigen marketingbudget. Dat gaat natuurlijk niet af van de aankoopprijs van de boer. Dan zou de actie wel heel absurd zijn!" 

Bloemen: delfinium 

Delfinium of ridderspoor is deze tijd van het jaar een mooie keuze om je huis op te fleuren. Het is een opvallende snijbloem die op dit moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Het zijn lange, slanke stelen die rijkelijk bezet zijn met stervormige bloemen.

Het is een dankbare bloem want je kan ze gemakkelijk drie weken bewaren. Er zijn heel veel blauwe tinten maar je vindt ook witte en roze varianten. Hoe verder de bloem openvouwt, hoe lichter de kleur van de bloem wordt. 

Je kan de bloemen los in een vaas zetten of je kan er een weelderig boeket van maken met andere bloemen. Je zet de bloemen best in een hoge vaas omdat de stelen zo lang zijn en omdat er zo veel bloemen aan hangen. Als je dat niet doet, bestaat de kans dat de stelen knappen.

Vis: mosselen

De eerste mosselen zijn er! Het zijn hangcultuurmosselen. Die groeien aan touwen in de Oosterschelde, niet op de bodem van de zee. Ze hangen hoger in de waterkolom. Daar is meer voedsel aanwezig en is het water ook warmer. Daardoor groeien ze sneller en kunnen ze vijf à zes weken vroeger geoogst worden dan de bodemcultuurmosselen.

Vera van vishandel Steloy is niet zo'n fan van de hangcultuurmosselen. "We hebben ze geproefd. Ze zijn héél lekker van smaak. Maar ondanks al die uren zon die we tijdens het voorjaar hebben gezien, zijn de mosselen wel heel klein. Als je dan weet dat je voor deze primeurmosselen evenveel betaalt per kilogram als voor de grootste sortering mosselen van bodemcultuur van vorig jaar, dan zou ik je toch aanraden om nog een maand te wachten. Je betaalt dan een eerlijkere prijs voor je product."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!