Boodschappenlijstje van 6 maart: asperges, hondshaai en pruimen

vrijdag 6 maart 2020 - 10:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: asperges, witloof en paprika's

Door de serreteelt zijn de eerste Belgische asperges beschikbaar voor het grote publiek. Binnenkort volgen dan de asperges die groeien onder tunnels, en nog later de asperges uit openlucht. Je kan er nog van genieten tot eind juni.

Maak ze traditioneel klaar met een eitje en peterselie. Maar je kan ze ook grillen, wokken, rauw eten, ... Of snijdt er slierten van met een dunschiller en maak een heerlijke 'tagliatelle' van de asperges.

Maar ook Belgisch witloof en Spaanse paprika's zijn deze week een goede keuze.

Fruit: pruimen en aardbeien

Ze hebben wel wat kilometers op de teller, maar zijn wel heerlijk sappig: pruimen uit Zuid-Afrika.

Er zijn ook Belgische aardbeien maar ze zijn nog duur. Het zijn de eerste van het seizoen en er zijn nog maar kleine aantallen beschikbaar. Dat drijft de prijs op. De aardbeien hebben hun mooie rode kleur trouwens te danken aan een verwarmde serre met extra belichting. Daardoor zijn ze vroeger rijp. 

Nieuw: verticaal geteelde basilicum

Bio-Planet verkoopt sinds deze week basilicum die gekweekt werd op een vertical farm. "Dat is een volledig afgesloten ruimte", vertelt Jan Van Holsbeke, business unit manager van Bio-Planet. "De plantjes worden in verschillende lagen boven elkaar geplant. We kunnen alles regelen zodat ze de perfecte hoeveelheid licht en water krijgen om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien. Geen buitenlicht, maar wel rode en blauwe lampen."

Dat zorgt ervoor dat deze basilicumplantjes veel duurzamer zijn. "Ze nemen minder plaats in en er is tot 90% minder water nodig. De vertical farm ligt ook vlakbij, dus er is geen transport meer nodig van de akkers naar ons logistiek centrum."

Maar kan ze tippen aan echte, Italiaanse basilicum? "Je zal de onze er zeker kunnen uithalen! Je ruikt 'm van ver en hij heeft een frisse, volle smaak."

Vis van de maand: hondshaai

Vroeger werd de hondshaai ook wel zeepaling genoemd. Maar in 1993 werd er een wet ingevoerd die handelaars verplichtte om vis te verkopen onder zijn officiële benaming. Haai sprak consumenten minder aan, en dus verdween hij wat uit de vishandel. Maar in 2015 kroonde de VLAM de hondshaai tot vis van het jaar, wat voor een herontdekking zorgde.

Hondshaai is een vis met stevig, wit vlees. Hij heeft een fijne smaak en is caloriearm. Nog een fantastisch voordeel: hondshaai heeft geen zijgraten, enkel een middengraat. Ook zijn prijs is heel aantrekkelijk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!