Coronavirus: dit zijn de belangrijkste telefoonnummers

vrijdag 20 maart 2020 - 09:00
Als je last van vermoeidheid, koorts of droge hoest lijkt te hebben, dan moet je tijdens de coronacrisis eerst naar je huisarts bellen. Luisteraar Marie Vandevelde laat weten aan De Inspecteur dat het niet zo gemakkelijk is om een huisarts in het weekend te pakken te krijgen aan de telefoon. Waar kan je terecht voor hulp en vragen over het coronavirus? Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste telefoonnummers.

Vragen over corona

De overheid heeft eerder al opgeroepen om niet naar het noodnummer 112 te bellen met niet-dringende vragen over het coronavirus. Daarvoor kan je terecht op het nummer 0800 14 689 of op de website https://www.info-coronavirus.be/

Wat als je dit weekend een dokter nodig hebt? 

Telefoonnummer 1733

Luisteraar Marie kreeg op het antwoordapparaat van haar dokter te horen dat ze 1733 moest bellen bij vragen over mogelijke coronaklachten. Dat is een nieuw telefoonnummer waar je te weten komt welke dokter van wacht is. Als je dit nummer belt, moet je je postcode ingeven. Maar Marie kreeg daarna te horen dat ze haar regio niet kunnen helpen. Zij moet zelf opzoeken welke wachtdienst actief is.

Volgens de FOD Volksgezondheid is 1733 een nieuw initiatief van de overheid voor wie niet-dringende hulp nodig heeft. Het systeem is nog niet overal uitgerold. In Wallonië is het op de meeste plekken al ingevoerd, in Vlaanderen nog maar op een paar plaatsen. Volgens de FOD Volksgezondheid zou het nummer normaal gezien binnen zes maanden volledig uitgerold moeten zijn, al kan daar in deze tijden vertraging op komen.

Als je coronasymptomen hebt, moet je contact opnemen met je huisarts of je huisarts van wacht. Je kan proberen bellen naar het nieuwe nummer 1733, maar dit is dus nog niet overal uitgerold.

Dringende hulp 

Bel naar 112. Dit is wel een noodnummer, een nummer dat je kan gebruiken wanneer je dringende hulp nodig hebt van bijvoorbeeld een ziekenwagen of brandweer.

Het nummer 101 kan je gebruiken bij dringende politiehulp. Houd deze nummers zoveel mogelijk vrij en gebruik ze alleen wanneer je echt in nood bent!

Nood aan een gesprek? 

De coronacrisis kan voor heel wat stress en angst zorgen. Heb je nood aan een gesprek? Voel je je eenzaam of heb je het moeilijk in deze periode? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het telefoonnummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be

Contactcentrum ondernemers

Ook zelfstandigen en bedrijven in Vlaanderen voelen de nieuwe, verstrengde maatregelen die door de overheid genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Heb jij je zaak tijdelijk moeten sluiten en heb je bijkomende vragen over de steunmaatregelen, dan kan je hiervoor terecht bij het contactcentrum van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Dat kan telefonisch of via WhatsApp op het nummer 0800 20 555.

Belg in het buitenland?  

Zit je als Belg in het buitenland en heb je bijstand nodig? Dan kan je best eerst contact opnemen met je touroperator of luchtvaartmaatschappij. Je neemt daarna pas contact op met de Belgische ambassade. Er is ook een noodnummer geopend voor consulaire bijstand. Belgen in het buitenland kunnen tussen 9 en 20 u. Belgische tijd bellen naar 02/ 501 40 00. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!