CREG adviseert om voorschotfactuur te verhogen: "Maar aanvaard niet zomaar het voorstel van je leverancier"

dinsdag 18 januari 2022 - 11:00
De energieprijzen blijven maar stijgen. Veel mensen zijn bezorgd dat de eindafrekening een monsterfactuur wordt. Passen we dan maar beter de voorschotten aan? De Inspecteur vraagt het aan Kurt Hernot van de CREG, de federale energieregulator.

"Voorschot aanpassen is een goed idee"

"De vrees voor hoge energiefacturen is terecht. En ja, het is een goed idee om je voorschotfactuur aan te passen", vertelt Kurt Hernot bij De Inspecteur. 

Hernot werkt voor de CREG, dat is de federale energieregulator. "We zien al maanden dat de prijzen stijgen. En het zal in het voorjaar niet beter worden. Ook al dachten we een paar maanden geleden nog dat dat wel het geval zou zijn." 

Je voorschotfactuur aanpassen, is volgens Hernot dan ook een belangrijke stap om je energiefactuur betaalbaar te houden. "Het is de enige manier om je eindafrekening enigszins onder controle te houden." 

"Ga in dialoog met je leverancier" 

Hernot maakt meteen een belangrijke kanttekening bij het advies om je voorschotfactuur aan te passen. "Aanvaard niet zomaar het voorstel van je leverancier." 

En waarom niet? "Veel leveranciers doen je een voorstel op basis van de prijzen nu en op basis van je geschat verbruik. Die schatting gaat uit van je verbruik van de voorbije jaren. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat je nu misschien minder verbruikt." 

De Inspecteur leest een verhaal van een luisteraar wiens thermostaat deze dagen op 16 graden staat ingesteld. Lager kan niet omdat het systeem het niet toelaat. "Het spreekt voor zich dat die persoon een veel lager verbruik heeft dan dezelfde periode vorig jaar."

Hernot vindt dat je in dialoog moet gaan met je leverancier. "Je mag gerust uitleggen dat je verbruik een pak lager is. En dat de berekening voor het nieuwe voorschot daar geen rekening mee houdt." Tegelijk waarschuwt Hernot dat je je niet blind mag staren op dat lager verbruik. "De prijzen zijn zo sterk gestegen dat je sowieso meer betaalt. Ook als je zuinig bent met energie." 

Veel leveranciers doen je een voorstel op basis van je geschat verbruik. Die schatting houdt er geen rekening mee dat je misschien zuiniger omgaat met energie. 

Kurt Hernot, CREG

"Voorschot maal 5 en ik moet nog bijbetalen" 

De Inspecteur haalt er het verhaal bij van luisteraar Conny Kosolosky.

In februari 2021 betaalde ze 34 euro per maand voor gas. Nu betaalt ze 179 euro. Dat is vijf keer meer dan vorig jaar. Als ze nu een simulatie doet bij de leverancier, komt ze uit op een geschat voorschotbedrag van 425 euro per maand. En dan zou ze nog een keer 3.000 euro moeten bijleggen op de eindafrekening. Dat is toch te gek voor woorden?

Hernot reageert op die bedragen. "Het voorschot van 34 euro van vorig jaar is een laag bedrag. Die 179 euro is realistischer. Maar vandaag zijn bedragen van 200 à 300 euro per maand voor gas zeker niet gek. Maar ik maak nog eens de opmerking dat dit voorstel hoogstwaarschijnlijk geen rekening houdt met het feit dat je als klant misschien je gedrag aanpast en zuiniger bent." 

"Accumulatieverwarming is een probleem"

De Inspecteur krijgt ook het verhaal van luisteraar Kris van Eeckhout. Ze ziet haar voorschotfactuur stijgen van 400 euro per maand naar 1.289 euro per maand.

Hernot reageert ook op dit verhaal. "Accumulatieverwarming is deze dagen echt een probleem", zo zegt hij. "De laatste jaren stellen we vast dat de prijzen voor exclusief nachttarief heel sterk gestegen zijn. Ze liggen hoger dan de prijzen voor het dagtarief. Accumulatieverwarming heeft dan ook nog eens een groot verbruik. Dat maakt dat de factuur heel hoog oploopt."  

Spelen we bank voor de energieleveranciers?

Veel luisteraars van De Inspecteur denken dat ze bank spelen voor leveranciers. "Leveranciers raden ons aan om het voorschot te verhogen zodat we ons indekken voor een hoge eindafrekening. Maar het voelt eerder alsof wij de leveranciers indekken door al die bedragen over te schrijven." 

Hernot vindt dat een belangrijke opmerking. "Je moet altijd een tegenvoorstel kunnen doen als consument. Dat voorstel moet ook rekening houden met je financiële draagkracht." 

Wil je weten hoe je eindafrekening wordt berekend? Lees er hier alles over. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!