Daniëlle, trotse eigenares van het ultieme huishoudboekje: “Ik hou al 7 jaar élk kassaticket bij”

woensdag 15 september 2021 - 11:07
Daniëlle Hille uit Beerse
Hoe ga je op een gezonde manier om met je geld? "Begin zeker vroeg genoeg je inkomsten en je uitgaven op te volgen," raden financieel journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet aan bij De Inspecteur op Radio 2. Daniëlle Hillen (30) uit Beerse heeft dat advies alvast niet meer nodig. Zij houdt al 7 jaar lang consequent alle inkomsten en uitgaven bij, "alfabetisch én op datum gesorteerd."

Noodzaak

Zeven jaar geleden gaat Daniëlle Hillen alleen wonen. Sindsdien heeft ze elk kassaticket en zelfs de kleinste uitgave zorgvuldig bijgehouden. “Al mijn inkomsten en uitgaven komen in een zelfgemaakt Excel-bestand. Ik zet alles netjes in alfabetische volgorde en op datum,” zegt ze.

Het is een goede gewoonte, maar ze startte er noodgedwongen mee. “Sinds ik alleen woon doe ik het heel uitgebreid, maar ook daarvoor al schreef ik alles neer in een schriftje. Mijn ouders waren zelfstandig en zelf had ik een laag loon. Het leven is op financieel vlak niet altijd even gemakkelijk."

Ik herinner me een maand waarin ik precies 25 euro budget had voor mezelf én mijn kat. Dan moet je op elke cent letten

Daniëlle Hillen uit Beerse

Een eigen, waterdicht systeem

Daniëlle pakt het grondig aan. "Elke uitgave komt op datum en alfabetisch in mijn Excel-bestand. Al mijn kassatickets komen geordend terecht in mijn persoonlijk archief. In de kelder heb ik een doos staan waar alle tickets van de voorbije 7 jaar in zitten. Chronologisch én per maand aan elkaar vastgeniet."

Het blijkt een heel handig systeem om achteraf een uitgave terug te vinden. "Ik zoek in de Excel-file naar een aankoop en eens ik de datum weet, vind ik heel makkelijk het kasticket terug in mijn archief. Heel handig wanneer ik het aankoopbewijs van een toestel nodig heb voor de garantie. Of wanneer ik iets doorverkoop en wil weten hoeveel ik ervoor betaald heb."

Minister van Financiën Vincent van Peteghem is volop bezig met een nieuw wettelijk kader voor kassatickets. Vanaf volgend jaar wordt het digitale ticket de norm, niet alleen in winkels maar ook in de horeca. Ongerust is Danielle niet over die digitalisering. “Ik hou nu al mijn facturen van gas en energie bij via email, met de andere kassatickets zal dat evenmin een probleem zijn.”  

De kassatickets bewaar ik in de kelder omdat ze daar donker, droog en fris staan. Dat zijn ideale omstandigheden om thermisch papier lang leesbaar bij te houden.

Daniëlle Hillen uit Beerse

Pluk de vruchten

Je moet er iets voor overhebben om zo'n systeem in stand te houden, maar Daniëlle is overtuigd van de vele voordelen die het haar biedt. "Het is één keer werk, maar je hebt er wel jaren genot van achteraf. Ik probeer te sparen waar het kan en hoop zo binnenkort mijn auto volledig af te betalen."

Er valt veel af te leiden uit zo'n 'huishoudboekje'. Of je het nu bijhoudt via pc, app of een old school papieren boekje, je krijgt een veel beter zicht op je financiële toestand en helpt je onaangename financiële verrassingen te voorkomen.

"Het zal me geen grote villa of privé-eiland opleveren, maar dat is ook niet nodig. Vroeger had ik het veel lastiger, nu kan ik alles betalen wat ik wil. Dat vind ik het belangrijkste," besluit Daniëlle.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!