De apotheek blijft open, maar ga niet hamsteren!

woensdag 18 maart 2020 - 09:05
Apotheken blijven open. Je kan er dus terecht voor geneesmiddelen of andere zaken. Maar gebruik je verstand: ga alleen als het écht nodig is.

De federale overheid heeft nog strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel winkel gaan dicht, maar essentiële winkels blijven open. Apotheken horen daarbij. Maar loop er nu niet direct heen. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Anders gaan apotheken met tekorten zitten, en dat is niet de bedoeling. 

Wim Van Maele heeft ontsmettingsmiddel nodig voor zijn persoonlijke verzorging, want hij is diabeet. Alleen zijn die ontsmettingsmiddelen uitverkocht bij zijn apotheek. "Ik heb nog een voorraad voor een dikke week. Ik kan het bestellen bij de apotheek, maar ze weten daar niet wanneer het binnen gaat komen. Dit is geen verwijt naar de apothekers toe, zij doen hun uiterste best om mensen te helpen. Maar als ze geen voorraad hebben, dan kunnen zij ook weinig doen."

Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond bevestigt dat er tekorten zijn bij apothekers. Zeker beschermend materiaal (zoals mondmaskers) en ontsmettingsmiddelen geraken uitgeput. "Maar geen nood, er wordt aan gewerkt om de voorraden de komende dagen en weken aan te vullen. Apothekers kunnen ontsmettingsmiddelen ook zelf maken. En er zijn alternatieven. Maar de mensen moeten zich bij hun aankoop beperken tot wat echt nodig en dringend is."

Beperk je tot wat echt nodig en dringend is. 

Lieven Zwaenpoel, apothekersfederatie

Je hoeft nu niet meteen naar de apotheek te hollen om je voorraad aan te vullen. "Doe rustig aan, we blijven open, dus kom gewoon naar de apotheek wanneer het nodig is." Als je ziek bent, blijf thuis, en stuur iemand anders naar de apotheek. Je kan ook bellen naar je apotheker. Die kan misschien de nodige medicijnen thuis laten leveren. 

Ook in de apotheek gelden de nodige voorzorgsmaatregelen: hou voldoende afstand met andere klanten en de apotheker zelf. En luister naar de instructies van de apotheker. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!