De gele briefkaart: ze bestaat nog! (En je kan ze online bestellen)

maandag 12 april 2021 - 08:00
Tijdens de tweede week van de paasvakantie eert Radio 2 het beste uit de jaren '80. Tijdens "De Klassiekers van de jaren 80" passeert de beste muziek uit dat decennium. Ook De Inspecteur gaat op zoek naar schatten uit die periode. Hij wil weten hoe het gesteld is met de gele briefkaart. En wat blijkt: je kan die nog altijd kopen!

Als je vroeger deelnam aan een wedstrijd van de toenmalige BRT (en later de VRT), dan moest je daarvoor een gele briefkaart gebruiken. Je stuurde jouw antwoord op een vraag per post naar lokaal x of y in 1043 Brussel. Die gele briefkaarten waren voorgefrankeerd, je moest er dus geen postzegel meer op kleven. 

Te vinden in de webshop 

De gele briefkaarten werden vooral voor wedstrijden gebruikt. Door de opkomst van de gsm-toestellen zijn ze langzaam maar zeker vervangen door sms'en en e-mails en sinds kort door berichten via de app van de zender.  

Toch bestaat de gele briefkaart nog altijd! Ze zijn te koop via de webshop van Bpost. Woordvoerder Veerle Van Mierlo bevestigt dat het effectief zo is. "De gele briefkaarten worden nog verkocht maar uiteraard worden er niet veel exemplaren van verkocht. Waar dat in de vroegere jaren over duizenden exemplaren per maand ging, spreken we nu over een paar honderd per jaar.

Een pakje van vijf gele briefkaarten kost 5,80 euro. Het zijn kaarten met bedrukking van het stripfiguurtje "De kleine Robbe". 

Oude briefkaarten zijn nog bruikbaar

Marie Louise Heirbaut vindt onlangs een pakket oude gele briefkaarten in het huis van een overleden familielid. Ze wil weten of ze die nog mag gebruiken. "Ja hoor", zo luidt het antwoord van Bpost. Al zal je er allicht nog bijkomende postzegels op moeten kleven. "Zolang je voldoende frankeert en de omrekening maakt van Belgische frank naar euro, kunt je de oude kaarten nog perfect gebruiken." .

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!