De Inspecteur test de éérste autofocale bril: "Verandert van sterkte met één druk op de knop"

dinsdag 19 oktober 2021 - 09:21
Met een multifocale bril kan je zowel dichtbij als ver scherp zien. Dat is handig maar het systeem werkt niet altijd even goed. Het gebeurt dat je ver kijkt door dat deel dat van de glazen dat bedoeld is om dichtbij goed te kunnen zien. Het Gents bedrijf Morrow komt met een oplossing. Het lanceert de autofocale bril. Het is een bril met glazen die van sterkte veranderen dankzij één druk op de knop. De Inspecteur test de bril uit.

7 op 10   

Marleen Peereman is enthousiast om de bril te testen. "Ik vind het heel fijn dat er ingezet wordt op technologie om brillen in de toekomst beter te maken." Ze geeft de Morrow bril een 7 op 10. Dat is een mooie score. "Het is een mooie strakke bril, een beetje een zwaarder model, maar dat valt helemaal niet op. De bril is ook 3D-geprint."

Marleen vindt de bril heel gebruiksvriendelijk. "In de brillenglazen zitten twee zones. Je kijkt automatisch ver scherp. Als je wil dingen dichtbij wil zien, als je bijvoorbeeld wil lezen, kan je door één druk op de knop de tweede zone activeren. Dan zie je dichtbij scherp."

Het systeem werkt al heel goed. Maar voor Marleen zijn twee zones niet genoeg. "Ik mis een derde zone om naar mijn beeldscherm te kijken. Dat is een middelverre afstand. Ik heb daar nu ook een bril voor. Ik hoop dat de producent binnenkort ook die mogelijkheid voorziet." Volgens de producent zou dat ook zo zijn. 

Een bril die je moet opladen

De Morrow heeft een speciale lens die je aan en uit kan schakelen met behulp van een elektrisch veld. Het systeem werkt met vloeibare kristallen. Die technologie wordt ook gebruikt voor beeldschermen. Marleen is onder de indruk. "Het is iets nieuw. Leuk om het te testen. En het systeem zal zeker nog verbeteren. Ik zie de bril ook nog als een prototype. Onderaan het glas zie je nog kleine draadjes. De producent heeft me gezegd dat ze dat in de toekomst gaan wegwerken."

De bril werkt met een batterij. De bril moet om de 8 uur opgeladen worden. Je kan er ongeveer een werkdag mee rondlopen maar je mag natuurlijk niet vergeten om hem op te laden." Dat opladen gaat heel snel en gemakkelijk. Marleen ervaart het niet als een minpunt. 

Ik vind het heel fijn dat er ingezet wordt op technologie om brillen in de toekomst beter te maken

Marleen Peereman

Wat met de prijs?  

Een Morrow bril wordt 3D geprint. Je hebt als klant keuze uit meer dan 100 verschillende modellen. Een exemplaar kost 1000 euro. "Dat is niet weinig maar ik ben wel bereid om die prijs te betalen", aldus Marleen. "Ik ben al heel mijn leven brillendrager en ik heb al veel geld aan brillen gegeven. Deze prijs is te vergelijken met de prijs die ik betaal voor een multifocale bril." 

Niet iedereen komt in aanmerking om een autofocale bril te dragen. Voorlopig kunnen enkel mensen met een sterkte van de lens van -3,5 tot +3,5 zo'n bril dragen. Je kan op de website van Morrow terecht met al je vragen als je wil weten of zo'n bril iets voor jou is. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!