De producttest: met Muama Enence heb je altijd een tolk bij de hand

donderdag 23 januari 2020 - 08:41
Er wordt op het internet veel reclame gemaakt voor het Muama Enence vertaaltoestel. Het toestel belooft in real time volzinnen correct te vertalen. Als dat werkt, is het een geweldige uitvinding. De Inspecteur doet de test.

Bert De Cock heeft schoonfamilie in Oekraïne. De mensen kondigen aan dat ze op bezoek komen naar België. Bert vindt het een hele eer dat hij die mensen eindelijk eens kan ontmoeten. Maar er is één groot probleem: ze spreken alleen Russisch en zelfs geen woord Engels. 

Hij zoekt op het internet naar een oplossing voor het probleem. Hij stuit daarbij op verschillende advertenties en websites die het Muama Enence toestel aanbevelen. 

Mooie beloftes 

"Het toestel belooft dat het alles wat jij zegt in real time op een correcte manier kan vertalen. Dat is handig. Maar het kost wel 80 euro. Ik twijfel om het in huis te halen want als het niet werkt, is dat zonde."  

De Inspecteur schiet Bert ter hulp. Muama Enence ziet er een interessant toestel uit. Hij koopt één exemplaar en belooft Bert dat hij het mag testen.

Na 9! weken komt dat ding eindelijk toe. Ik had dus geen hoge verwachtingen. Maar ik ben aangenaam verrast: het toestel werkt. 

Bert De Cock, testkandidaat

Pluspunten

  • Het is gemakkelijk te installeren
  • Het vertaaltoestel zelf is klein en dus handig
  • De app werkt via bluetooth en is gemakkelijk in gebruik
  • De vertalingen kloppen grotendeels maar de nuance verdwijnt soms 
  • Je kan het toestel opladen via een USB-kabel, de batterij gaat redelijk lang mee
  • Je kan een vertaalde zin nog een keer laten afspelen als je twijfelt over de vertaling
  • De app geeft ook de geschreven vertaling weer, dat komt soms ook handig van pas

Minpunten

  • De talen die je selecteert, worden weergegeven in het Engels en da's jammer: "Duits is vb. German en dat moet je dus al weten"
  • Het toestel werkt alleen als je de taal die je wil vertalen perfect beheerst: "Ik kan één zin in het Russisch. Namelijk 'Ik spreek géén Russisch'. Als ik deze zin laat vertalen, zegt het toestel 'Ik spreek Russisch'. Dat klopt natuurlijk niet." 

8 op 10 

Bert geeft het vertaaltoestel een mooie score. "Voor mij verdient het toestel mooie punten omdat het wel goed werkt. Al moet je natuurlijk geen extreem moeilijke zinnen laten vertalen." 

Ook over de prijs is Bert tevreden. "80 euro is niet goedkoop. Maar voor die prijs heb je wel een handig hebbeding dat je ook kan gebruiken als je op vakantie gaat. Hoe vaak gebeurt het niet dat je op reis niet uit je woorden geraakt?" 

Ik wilde het toestel installeren maar dan blijkt dat je Google Translate op je telefoon moet hebben en dat er altijd een internetverbinding vereist is.

Luisteraar Maria

Belangrijk! Internetverbinding is altijd vereist

De Muama  Enence krijgt mooie punten van Bert. Maar niet iedereen is tevreden over het toestel. De Inspecteur krijgt ook negatieve reacties van mensen die helemaal niet tevreden zijn over de werking van het toestel. Zo laat luisteraar Maria weten dat ze het toestel aan niemand zou aanraden. "Ik vind het  pure oplichterij. Ik heb het toestel gekocht voor €89 en dan heb ik ook nog een keer invoerrechten moeten betalen aan de douane."

Volgens Maria werkt het toestel ook niet zoals het hoort. "Ik wilde het toestel installeren maar dan blijkt dat je Google Translate op je telefoon moet hebben en dat er altijd een internetverbinding vereist is." 

Wat Maria zegt, klopt. De Muama Enence werkt inderdaad alleen maar als je smartphone verbinding maakt met het internet. Voor landen binnen de Europese Unie is dat geen probleem. Nu de roaming tarieven afgeschaft zijn, kan je aan gewone tarieven surfen binnen de voorwaarden van je abonnement.

Maar de vereist internetverbinding is wel een aandachtspunt als je naar landen reist waar telefoonkosten wel heel hoog kunnen oplopen. In dat geval kan het een goed idee zijn dat je een plaatselijke simkaart koopt. Al dan niet uitsluitend voor datagebruik. 

Sowieso is het een goed idee om een aparte simkaart aan te schaffen als het land hoge tarieven aanrekent voor telecom. Als je hier vragen over hebt, kan je altijd contact opnemen met je provider.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!