De Smaaktest: Emmentaler komt nog maar zelden uit Zwitserland

maandag 20 januari 2020 - 08:30
Eet je wel eens een plak Zwitserse gatenkaas uit de supermarkt? Dan is die wellicht gemaakt in Frankrijk. Maar de samenstelling lijkt wel sterk op het origineel.

Top 5:

  1. Aro (Makro) – 6,48 euro/kg
  2. Le Cavalier (Aldi) - 6,23 euro/kg
  3. Président - 22,04 euro/kg
  4. Boni Selection bio (Colruyt) - 12,90 euro/kg
  5. Milbona (Lidl) - 6,23 euro/kg

Eeuwenoude eenvoud

  • Geen ellenlange ingrediëntenlijsten deze keer: Emmentaler is een eenvoudig product met slechts 4 ingrediënten: koemelk, zout, natuurfermenten en stremsel.
  • De kaas werd lang geleden ontwikkeld in het Zwitserse Emmental om melk te verwerken tot een product dat lang houdbaar bleef.
  • Maar de meeste Emmentaler die je vandaag vindt in de supermarkt komt al lang niet meer uit het Emmental zelf.     
  • De naam ‘Emmentaler’ is op zich niet beschermd, wel de benaming 'Emmental Switserland' en 'Emmental Savoie'.
  • Intussen maken ook heel wat producenten in andere landen Emmentaler.
  • En dat mag ook. Je kunt het vergelijken met Gouda, de van oorsprong Nederlandse kaas die intussen ook bij ons gemaakt wordt.
  • Van de 5 kazen uit de test werd er geen enkele gemaakt in Zwitserland.
  • De meeste kazen komen uit Frankrijk. Winnaar Aro wordt gemaakt in Duitsland.
  • Boni vermeldt een Belgische producentencode, maar wellicht is die van de versnijder. Op de Colruyt-website staat Duitsland als land van oorsprong.

Kleine verschillen

  • Zo verschillend als de herkomst is, zo gelijkaardig is de samenstelling van de kazen zelf.
  • Kenners zullen de smaak van de originele Zwitserse kaas verkiezen, maar op nutritioneel vlak lijken alle Emmentalerkazen supergoed op elkaar.
  • Winnaar Aro bevat het minste vet: 28,5 gram. Bij alle andere merken is dat maar een halve gram meer.
  • Le Cavalier van Aldi heeft de minste calorieën: 369 kcal per 100 g. De andere merken zitten daar maar nét boven, met 374 kcal per 100 g.
  • Meer verschil zit er wel in het zoutgehalte. Elk merk bevat 0,5 g zout per 100 g. Enkel bij Boni is dat het dubbele: 1 g.

Veggie

  • Boni is de enige biokaas van de 5 en zet ook ‘veggie’ op de verpakking omdat hij gemaakt is met microbieel stremsel.
  • Stremsel is de vloeistof uit de maag van kalveren die de eiwitten in melk doet samenklonteren.
  • Bij heel veel kazen komt het gebruikte stremsel nog altijd uit de maag van geslachte kalveren.
  • Zie je op een verpakking staan dat er ‘microbieel’ stremsel gebruikt is, dan is het gemaakt op basis van micro-organismen (gisten of schimmels).
  • Je kan er dan van op aan dat de kaas geschikt is voor vegetariërs.
  • Dat geldt in deze test niet alleen voor Boni, maar evengoed voor Aro en Milbona.
  • Le Cavalier van Aldi vermeldt alleen ‘stremsel’.
  • De kaas van Aldi komt nochtans van bij dezelfde (Franse) fabrikant als de Emmentaler van Lidl. Die is wel gemaakt met microbieel stremsel.

Vet

  • Van kaas weten we dat hij veel vet en calorieën bevat.
  • In vergelijking met andere kazen valt het bij Emmentaler nog wel mee: gemiddeld zo’n 370 kcal en 29 g vet per 100 g.
  • Dat is iets meer dan jonge kaas, maar minder dan bijvoorbeeld Parmezaanse kaas (ongeveer 400 kcal per 100 g).
  • Wil je echt op je lijn letten? Dan ben je beter af met bijvoorbeeld fetakaas: 280 kcal en 23 g vet per 100 g. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!