Dit jaar LED-lichtjes in de kerstboom?

dinsdag 13 december 2011 - 15:05
kerstlichtjes
Een luisteraar van Inspecteur Decaluwé wilde nieuwe lampjes kopen voor de kerstboom. Wat een eenvoudige boodschap moest worden, werd een ingewikkelde zoektocht. De LED-lampjes die minder verbruiken bl

Een luisteraar van Inspecteur Decaluwé wilde nieuwe lampjes kopen voor de kerstboom. Wat een eenvoudige boodschap moest worden, werd een ingewikkelde zoektocht. De LED-lampjes die minder verbruiken bleken 3 keer zo duur als de gewone lampjes. Onze luisteraar vraagt zich af of je dat prijsverschil er in verbruik en levensduur wel uithaalt? En na hoeveel kerstperiodes dan.

Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen heeft het voor ons berekend.

Led-lampjes hebben veel voordelen: een langere levensduur, een veel lager verbruik, ze worden minder warm, zijn robuuster en veiliger en als er een lampje kapot zou gaan, blijft de rest branden ( je kunt ze wel niet vervangen wat vroeger bij de traditionele lampjes wel kon maar dat was een heel gedoe om te zoeken waar het kapotte lampje was).

Nadeel is de hogere prijs en het licht dat soms minder mooi is ( de helderheid van de led-lampjes kan wel verschillen naargelang de hoek waaruit je kijkt).

De beste tip is te kopen waar je de lampjes ziet branden: je kiest dan het licht dat je het meest bevalt.

Opmerking: er bestaat geen Europese richtlijn over kerstboomverlichting (omdat het gaat om minimale verlichting en wattage). Hier zullen de traditionele lampjes dus niet verplicht verdwijnen zoals bij de traditionele gloeilampen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!