Drie praktische tips voor gezonde financiën: "Een huishoudboekje, een goeie voorraadkast en veel vergelijken"

donderdag 16 september 2021 - 15:31
Als je een gezonde financiële situatie voor jezelf wil creëren, begin je daar best al mee op jonge leeftijd. Dat leggen financieel journalisten Michaël Van Droogenbroeck (VRT NWS) en Ewald Pironet (Knack) uit in hun nieuwe boek "Investeren in de eerste helft van je leven." Er staan praktische tips in om gezond met je geld om te gaan.

Het nieuwe boek van Van Droogenbroeck en Pironet focust zich op de eerste 45 levensjaren. "Dat is niet toevallig," zegt Ewald Pironet. "Want op jonge leeftijd leg je de fundamenten voor de rest van je financiële leven. Als je dan goede gewoontes kweekt, pluk je daar de rest van je leven de vruchten van."

Noteren, noteren, noteren

In het boek staan verschillende praktische tips. De eerste aanrader is eigenlijk iets wat onze (groot-)ouders ook al deden. "Noteer al je inkomsten en uitgaven in een huishoudboekje. Zo krijg je een duidelijke blik op alles wat je uitgeeft," zegt Michaël Van Droogenbroeck.

Volgens Pironet hoeft dat zeker niet per se een papieren boekje te zijn: "Er bestaan tegenwoordig heel handige apps voor op je smartphone, waarmee je makkelijk een overzicht krijgt. Je kan ze bijvoorbeeld ook gebruiken wanneer je met vrienden op restaurant gaat en de rekening wil delen."

Meer informatie over hoe een huishoudboekje precies werkt vind je hier.

Op jonge leeftijd leg je de fundamenten voor de rest van je financiële leven

Ewald Pironet, financieel journalist De Tijd

Hamsteren?

De coronacrisis heeft er invloed gehad op de prijzen in de supermarkt. Mensen gingen massaal hamsteren, bijvoorbeeld toiletpapier. En dat zorgde voor een (tijdelijke) prijsstijging. Maar volgens Van Droogenbroeck kan je daar goed op anticiperen. 

"Eén van de belangrijkste tips uit ons boek is misschien wel: investeer in een goede voorraadkast." Dan heeft Van Droogenbroeck het niet over het meubel, wel over de inhoud. Koop producten die niet snel vervallen op een moment waarop ze interessant geprijsd zijn. "Supermarkten lanceren wel eens promoties op bijvoorbeeld toiletpapier of scheerschuim. Koop die producten dan in het groot in en zet ze in je voorraadkast. Dan val je nooit zonder en als de prijzen dan eens onverwacht stijgen, voel je dat minder snel."

Vergelijken loont

De Inspecteur heeft het al vaak gezegd: vergelijk af en toe de prijzen van je energiecontract, dat kan geld opleveren. Pironet bevestigt dat: "Net zoals we elk jaar ons gebit laten checken bij de tandarts, zouden we elk jaar ook een financiële check-up moeten doen."

Trouw wordt beloond, maar in geldzaken geldt dat niet. Bij geld wordt ontrouw beloond

Ewald Pironet

Naast jaarlijks je energiecontract vergelijken, kan je dat ook doen voor andere zaken. "Je verzekeringen vergelijken is ook heel interessant. We zijn allemaal verzekerd, maar vaak weten we niet waarvoor allemaal. En vaak zijn we ook dubbel verzekerd." Door die financiële check-up haal je die overbodige kosten eruit.

Volgens Ewald Pironet geldt voor geldzaken een tegenstrijdige boodschap: "Normaal zeggen we altijd: trouw wordt beloond. Maar bij geldzaken geldt dat niet. Daar wordt ontrouw beloond. Veranderen van bank, energieleverancier of verzekeraar kan je veel geld besparen."

Tot slot geven de journalisten ook de raad om regelmatig stil te staan bij het aantal abonnementen dat je hebt. "Streamingdiensten, maaltijdboxen, de fitness... Het zijn sluipende kosten. Breng al die zaken dus minstens één keer per jaar in kaart en maak voor jezelf uit of je ze nog nodig vindt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!